expand/collapse risk warning

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Harga Langsung Kopi

Berdagang komoditi yang paling popular dan mendapat tajuk utama dengan Skilling!

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Kopi telah lama menjadi salah satu komoditi lembut yang paling banyak didagangkan di planet ini. Pasaran dikatakan mempunyai nilai lebih $100 bilion, itulah sebabnya ia merupakan tempat yang menarik untuk peniaga runcit bermula apabila berdagang harga komoditi.

Apabila anda berdagang kopi, penting untuk diingat ini adalah komoditi pertanian yang ‘lembut’ dan bukannya komoditi keras yang dilombong. Komoditi lembut seperti kopi mempunyai tempat yang berbeza dalam pasaran kewangan, dengan niaga hadapan kopi yang paling biasa didagangkan di Intercontinental Exchange (ICE). Niaga hadapan kopi menyatakan tarikh dan harga di mana anda diwajibkan untuk membeli komoditi asas. Sementara itu, kontrak pilihan kopi memberi anda pilihan untuk membeli atau menjual komoditi asas jika ia mencapai harga yang ditetapkan dalam tempoh masa kontrak.

Kopi berasal daripada tumbuhan yang ditanam di lebih 50 negara di seluruh dunia – semuanya mendapat manfaat daripada iklim subtropika dan tropika. Brazil berada di hadapan sebagai pengeluar kopi terkemuka dunia, menyamai hampir dua perlima (39%) daripada bekalan global, diikuti oleh Vietnam, Colombia, Indonesia dan Ethiopia. Terdapat dua varian kopi utama yang ditanam di seluruh dunia - Robusta dan Arabica. Robusta terkenal dengan rasa pahit dan kandungan kafein yang tinggi. Arabica dikatakan mempunyai rasa yang lebih bulat dan kemasan yang lebih ‘premium’.

Terdapat pelbagai faktor yang menjadikan kopi sebagai komoditi yang tidak menentu untuk diperdagangkan. Kami akan menerokanya secara ringkas setelah kami menilai sejarah harga kopi selama bertahun-tahun. Ia mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $3.39 per paun pada April 1977 apabila Brazil dilanda salah satu musim beku yang paling teruk dalam rekod, yang menjejaskan hasil tanaman terbarunya. Hanya dua tahun sebelum fros ini, harga kopi hanyalah $0.45 per paun. Pada tahun 1989, harga kopi menjunam berikutan kejatuhan Perjanjian Kopi Antarabangsa (ICA), yang telah menyediakan rangka kerja kawal selia untuk pengeluaran kopi sejak 1963 Menjelang 1992, kopi didagangkan pada harga hanya $0.50 setiap paun sekali lagi. Sejak itu, ia berada pada trajektori menaik, berdagang dalam julat $2-$2.60 setiap paun setakat ini pada 2022.

Terdapat beberapa pengaruh harga kopi, yang kesemuanya boleh menjejaskan bekalan dan permintaannya:

1. Keadaan iklim

Pengeluaran kopi banyak dipengaruhi oleh keadaan cuaca. Jika iklimnya menggalakkan, harga kopi biasanya akan kekal stabil atau jatuh. Jika iklim tidak mencukupi, mengakibatkan hasil yang kurang baik, harga akan selalunya meningkat.

2. Pengeluar yang dipanggil ‘Big Four’

Harga kopi sebahagian besarnya didorong oleh firma 'Empat Besar' yang mengeluarkan separuh daripada bekalan global – Kraft (KHC), Procter & Gamble (PG), Nestle (NESN) dan Sara Lee (SLE).

3. Karat daun kopi

Tanaman kopi boleh terjejas oleh penyakit daun yang dikenali sebagai karat daun. Mana-mana tahun yang terjejas oleh karat daun kopi sentiasa menjejaskan bekalan.

4. Geopolitik

Peristiwa geopolitik juga boleh memberi kesan kepada harga kopi, terutamanya apabila apa yang dipanggil 'perang perdagangan' berkembang antara negara atau benua.

5. Kekuatan dolar AS

Dengan harga kopi yang dijual dalam USD per paun, kekuatan dolar AS juga boleh memberi kesan positif dan negatif kepada nilai pasaran.

Komoditi lembut seperti kopi sudah masak untuk dagangan jangka pendek, yang dikenali sebagai scalping. Dengan turun naik harga dalam pasaran kopi jauh lebih tinggi daripada banyak pasaran komoditi lain, ia lebih baik untuk mendapat keuntungan daripada turun naik kecil dalam pasaran. Sesetengah orang yang berdagang kopi akan memperdagangkan aset dalam 'julat' yang dikenali sebagai julat sokongan dan rintangan. Peniaga kopi akan membeli aset apabila ia menghampiri titik sokongannya, apabila pembeli melebihi penjual dan menjual aset pada titik rintangannya, apabila bilangan penjual melebihi pembeli aktif.

Selain daripada kontrak niaga hadapan dan opsyen kopi, anda juga boleh melabur dalam ekuiti bertemakan kopi seperti 'Empat Besar' yang kami nyatakan sebelum ini. Firma pengeluar kopi boleh melihat harga saham mereka naik atau turun berdasarkan saiz hasil terkini mereka.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

device-default.png

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Lihatlah sektor komoditi! Pelbagaikan dengan satu kedudukan.

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Spread paling ketat
  • Platform yang mudah digunakan
Daftar sekarang

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan yang datang dengan memiliki aset asas.

CFD
Komoditi
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Teruskan