expand/collapse risk warning

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Cocoa price

Berdagang komoditi yang paling popular dan mendapat tajuk utama dengan Skilling!

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tahukah anda koko pernah didagangkan sebagai satu bentuk mata wang? Hari ini, komoditi lembut ini kini membentuk bahan utama dalam beberapa hidangan manis kami yang paling popular, terutamanya coklat. Bagaimana rasanya mengambil bahagian dalam perdagangan koko dalam talian? Pasaran koko global dikatakan bernilai lebih daripada $2 bilion. Pengeluar koko terbesar berada di Afrika Barat, dengan Cote d'Ivoire (Pantai Gading) dan Ghana membuktikan pengeluar terbesar dunia, masing-masing berjumlah 1.45 juta tan dan 0.84 juta tan.

Terdapat tiga jenis biji koko yang ditanam dan dihasilkan di seluruh dunia - Forastero, Criollo dan Trinitario. Hampir empat perlima pengeluaran dikhaskan untuk kacang Forastero, manakala biji koko yang paling jarang ditemui ialah kacang Criollo, menyumbang hanya 5% daripada semua kacang yang ditanam. Trinitario ialah varian 'hibrid', direka untuk menyediakan jalan tengah antara biji koko tinggi dan pertengahan pada titik harga yang boleh diterima oleh pengguna.

Harga koko dipengaruhi oleh pelbagai faktor, yang boleh menyebabkan permintaan melebihi penawaran dan sebaliknya. Perladangan biji koko sangat terdedah kepada keadaan cuaca yang teruk. Persekitaran ini memerlukan hujan yang konsisten dan suhu panas. Hujan yang tidak mencukupi atau terlalu banyak boleh menghasilkan tanaman yang lemah, menyebabkan bekalan koko berkurangan dan harga meningkat. Pengeluaran koko juga merupakan industri buruh yang terkenal murah. Jika undang-undang buruh memperbaiki keadaan kerja untuk pekerja ladang koko, ini boleh memakan keuntungan pengeluar koko dan akhirnya harga pasaran.

Terdapat hampir dua abad data harga koko, tetapi komoditi lembut ini bermula lebih jauh daripada ini. Malah, koko digunakan sebagai unit mata wang dalam masyarakat Aztec dan Maya. Sepanjang pertengahan hingga akhir abad ke-19, harga koko kekal stabil pada sekitar $400 setan. Permulaan pengeluaran koko di Afrika pada awal abad ke-20 menyaksikan harga koko jatuh lebih daripada 50% disebabkan oleh peningkatan bekalan. Tahun 1970-an membawa apa yang kini dikenali sebagai 'Great Cocoa Boom'. Harga koko melonjak daripada $500 setan pada tahun 1971 kepada lebih daripada $5,700 setan pada tahun 1977. Ini didorong oleh dua faktor – peningkatan permintaan coklat bar, khususnya coklat susu Hershey, dan kekurangan dalam pengeluaran dari ladang koko Ghana.

Era selepas milenium telah menyaksikan harga koko meningkat dengan ketara, sebahagian besarnya disebabkan oleh ketidakstabilan politik. Perang saudara dan kemungkinan rampasan kuasa tentera di Ivory Coast menyaksikan harga meningkat semula, dengan lebih banyak ketegangan politik di Afrika Barat menyaksikannya memuncak pada $4,200 setiap tan pada Mac 2011.

Perdagangan koko selalunya dibuat menggunakan kontrak niaga hadapan. Kontrak ini menyatakan tarikh dan harga di mana anda diwajibkan untuk membeli komoditi asas. Kontrak hadapan untuk koko biasanya didagangkan melalui Intercontinental Exchange (ICE).

Jika anda memutuskan untuk tidak memiliki aset asas koko, anda juga boleh membeli atau menjual harga saham syarikat yang dilaburkan banyak atau terdedah kepada pengeluaran koko. Coklat seperti Lindt akan menjadi saham yang menarik untuk didagangkan. Terdapat juga dana dagangan bursa (ETF) yang terdiri daripada sekumpulan ekuiti yang diilhamkan oleh komoditi lembut seperti koko.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

device-default.png

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Lihatlah sektor komoditi! Pelbagaikan dengan satu kedudukan.

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Spread paling ketat
  • Platform yang mudah digunakan
Daftar sekarang

FAQs

Apa yang menjejaskan harga koko?

+ -

Harga koko sangat terjejas oleh peristiwa pasaran, seperti trend permintaan dan bekalan di pasaran koko global. Di samping itu, peristiwa sejarah juga boleh memberi kesan kepada harga koko; Sebagai contoh, jika terdapat musim penuaian yang sangat buruk di rantau penghasil koko utama, ini boleh menyebabkan perubahan harga.

Seperti mana -mana komoditi, adalah penting untuk mengawasi pasaran dan menyedari sebarang peristiwa atau berita utama yang boleh menjejaskan harga koko. Peniaga harus menggunakan data sejarah untuk membantu memaklumkan keputusan perdagangan mereka, sementara juga menganalisis trend pasaran semasa untuk menjangkakan harga masa depan. Dimaklumkan dapat membantu peniaga membuat keputusan yang baik ketika berdagang koko.

Bagaimana untuk berdagang Cocoa CFD

+ -

Dagangan CFD Cocoa memerlukan beberapa langkah mudah. Pertama, buka akaun dagangan dengan kemahiran. Ini akan melibatkan kami dengan maklumat peribadi untuk mengenal pasti dan mengesahkan diri anda sebagai pemilik akaun. Selepas ini, anda perlu mendepositkan dana ke dalam akaun anda untuk memulakan perdagangan.

Sebaik sahaja anda membuka dan membiayai akaun anda, anda boleh mula berdagang CFD koko. Untuk melakukan ini, pilihlah aset 'koko' dari senarai pasaran kami dan masukkan pesanan beli atau jual menggunakan platform kami. Anda perlu menentukan berapa banyak aset yang anda mahu berdagang, serta mata 'mengambil keuntungan' dan 'berhenti' yang anda inginkan. Sebaik sahaja anda telah menetapkan pesanan anda, hanya klik pada butang 'Pesanan Pesanan' untuk menyerahkannya.

Pada ketika ini, anda boleh memantau perdagangan anda dan membuat penyesuaian kepada mereka seperti yang diperlukan. Jika pasaran bergerak memihak kepada anda, maka anda harus mempertimbangkan untuk mengambil keuntungan di titik 'Ambil Keuntungan' anda. Begitu juga, jika pasaran bergerak melawan anda, maka anda harus mempertimbangkan untuk menutup kedudukan anda di 'berhenti' anda untuk mengehadkan sebarang kerugian.

Apakah pilihan lain untuk berdagang Koko?

+ -

Satu alternatif sedemikian adalah melabur dalam syarikat -syarikat yang sangat bergantung pada koko tetapi tidak secara langsung berdagang di dalamnya. Syarikat -syarikat ini mungkin termasuk pengeluar coklat, pemproses koko, atau syarikat lain yang menggunakan komoditi dalam proses pengeluaran mereka.

Dengan melabur dalam firma -firma ini, pelabur boleh mendapat manfaat daripada turun naik harga tanpa perlu secara langsung membeli dan menjual saham koko. Di samping itu, banyak firma ini menawarkan hasil dividen yang menarik dan mempunyai sejarah panjang prestasi yang konsisten. Bagi mereka yang mencari pilihan pelaburan alternatif dengan profil risiko yang lebih rendah, melabur dalam syarikat yang bergantung kepada koko adalah tempat yang bagus untuk bermula.

Melabur dalam stok koko boleh menjadi usaha yang menguntungkan apabila dilakukan dengan betul. Walau bagaimanapun, penting untuk terus menyedari risiko yang berkaitan dengan jenis pelaburan ini. Sebelum melompat ke pasaran sentiasa ingat untuk melakukan usaha wajar dan penyelidikan setiap syarikat yang anda merancang untuk melabur.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan yang datang dengan memiliki aset asas.

CFD
Komoditi
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Teruskan