expand/collapse risk warning

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Dagang [[data.name]]

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Xpeng ialah pengeluar kenderaan elektrik China yang telah dilancarkan pada 2014. Selain penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong, syarikat automotif ini juga mempunyai kehadiran di AS. Dari pejabatnya di Mountain View, California, Xpeng bukan sahaja menyelia pengedaran kereta elektrik di Amerika Utara dan Eropah tetapi terlibat dalam penyelidikan. Melalui anak syarikatnya, XMotors.ai, ia memegang permit di California untuk menguji dan membangunkan kereta pandu sendiri.

Operasinya di AS bermakna saham Xpeng (XPEV.US) dijual di Bursa Saham New York. Sehingga 2021, pengasas Xpeng, Xia Heng dan He Tao telah menarik pelaburan daripada beberapa syarikat utama, termasuk Alibaba. Untuk tahun fiskal yang berakhir pada Disember 2021, hasil Xpeng ialah $3.2 bilion dan, walaupun pendapatan bersih ialah -$763 juta, syarikat itu mempunyai lebih daripada $10 bilion dalam jumlah aset.

Pengasas bersama Xpeng pada mulanya mencari pelaburan daripada syarikat swasta dan individu. UCWeb dan bekas eksekutif dan usahawan Alibaba He Xiaopeng adalah antara yang pertama melabur. Berikutan pelaburan awal ini, Alibaba, IDG Capital dan Foxconn memasukkan wang ke dalam Xpeng. Pusingan pembiayaan berikutnya diikuti dan, pada 2022, Xiaopeng memiliki 23% saham syarikat, manakala Kumpulan Alibaba memiliki 12% saham Xpeng.

Harga saham XPeng (XPEV.US) menjadi menarik minat pelabur awam pada Ogos 2020. Pelancaran di Bursa Saham New York membantu syarikat itu memperoleh $1.7 bilion berikutan harga awal saham XPeng (XPEV.US) sebanyak $22. Menjelang Disember 2020, sejarah harga saham Xpeng menunjukkan saham AS menaikkan lagi $2.5 bilion dan, menjelang Jun 2021, ia telah meningkat 166%.

NIO Inc. ialah salah satu pesaing utama Xpeng. NIO mereka bentuk, mengeluarkan dan menjual kenderaan elektrik di China, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Jerman. NIO Inc. mempunyai permodalan pasaran $25.31 bilion, manakala Xpeng ialah $24.73 bilion. Kedua-dua syarikat bersaing dalam pasaran yang sama, dan kedua-duanya mempunyai produk yang serupa.

Anda boleh membeli saham di Xpeng dan memiliki sekeping syarikat. Ini dikenali sebagai pelaburan, dan ia memberi anda kepentingan langsung dalam kekayaannya. Jadi, jika nilai syarikat dan sahamnya meningkat melebihi harga saham yang anda bayar, anda akan mendapat keuntungan. Jika harga saham XPeng (XPEV.US) turun di bawah nilai yang anda bayar, anda akan kehilangan wang.

Berdagang saham Xpeng adalah tindakan membuat spekulasi mengenai pergerakan harganya. Ini bermakna anda tidak perlu membeli aset pendasar (iaitu saham), yang membolehkan anda mengambil kedudukan panjang atau pendek. Kedudukan panjang adalah apabila anda membuat spekulasi tentang nilai saham Xpeng meningkat. Posisi jual adalah apabila anda membuat spekulasi tentang nilai saham Xpeng yang semakin berkurangan.

Oleh itu, perdagangan saham Xpeng membolehkan anda mengambil mana-mana kedudukan. Memandangkan sejarah harga saham XPeng (XPEV.US) menunjukkan pasang surut, mempunyai fleksibiliti perdagangan, dan bukannya melabur, boleh berguna.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah penunjuk daripada purata wajaran masa. Walaupun Skilling berupaya memberikan spread yang kompetitif untuk semua jam perdagangan, pelanggan harus memerhatikan bahawa ianya mungkin berbeza dan terdedah terhadap keadaan pasaran asas. Perkara di atas disediakan untuk tujuan penunjuk sahaja. Pelanggan disarankan untuk memeriksa pengumuman berita penting di Kalendar Ekonomi kami, contohnya yang boleh mengakibatkan kelebaran spread.

Spread di atas berlaku dalam keadaan perdagangan biasa. Skilling berhak untuk mengubah spread di atas mengikut keadaan pasaran seperti pada 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

FAQs

Yang manakah pesaing saham Xpeng?

+ -

Sebagai pengeluar kenderaan elektrik terkemuka China, Xpeng bersaing dengan beberapa syarikat domestik dan antarabangsa dalam ruang EV. Di China, pesaing utamanya termasuk BYD, NIO dan GAC Group. Tesla juga merupakan pesaing utama, walaupun pada masa ini ia tidak mempunyai kehadiran langsung di pasaran China.

Melihat masa depan, persaingan dalam Pasaran EV hanya akan meningkat apabila semakin banyak syarikat memasuki ruang itu. Menarik untuk melihat bagaimana tambang Xpeng berbanding pesaingnya pada tahun-tahun akan datang.

Siapa yang memiliki kebanyakan saham Xpeng?

+ -

Pemegang saham individu terbesar Xpeng ialah He Xiaopeng, pengasas, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat. Beliau memiliki 35.6% saham terkumpul. Pemegang saham kedua terbesar ialah Morningside Venture Capital, sebuah firma modal teroka yang berpangkalan di China. Morningside memiliki 9.1% saham Xpeng. Cai Wensheng, pengasas Meituan Dianping dan pelabur malaikat terkenal di China, adalah pemegang saham ketiga terbesar. Dia memiliki 8.6% saham Xpeng.

Keempat- pemegang saham terbesar ialah IDG Capital, firma modal teroka global dengan pejabat di Beijing, Shanghai dan San Francisco. IDG Capital memiliki 7.2% saham Xpeng. Pemegang saham kelima terbesar ialah Alibaba Group, gergasi e-dagang China. Alibaba memiliki 5.4 % saham Xpeng.

Adakah saham Xpeng membayar dividen?

+ -

Ini adalah soalan yang ditanya oleh ramai pelabur, memandangkan sifat saham yang tidak menentu. Xpeng pada masa ini tidak membayar dividen, tetapi itu boleh berubah pada masa hadapan. Buat masa ini, pemegang saham perlu berpuas hati dengan potensi untuk keuntungan modal apabila syarikat itu berkembang.

Xpeng ialah pengeluar kenderaan elektrik China yang disenaraikan di Bursa Saham New York. Syarikat itu membuat kenderaan untuk pasaran massa dan pasaran mewah. Xpeng telah diumumkan pada 2018, dan harga sahamnya tidak menentu sejak itu.

Bagaimanakah Xpeng melihat untuk meniru kecekapan dalam proses pembuatan Tesla?

+ -

Pembuat kereta akan menggunakan teknologi tuangan mati aluminium bersepadu hadapan dan belakang, serupa dengan 'gigapresses' Tesla, sambil turut menyepadukan pek bateri terus ke dalam badan kenderaan. Xpeng akan membina model SUV G6 baharu pada sistem SEPA 2.0 .

Kecekapan kos ini dilihat sebagai penting untuk Xpeng kekal berdaya saing apabila persaingan semakin panas dalam pasaran EV global.

Bagaimana pula dengan peniaga Perang Harga Kenderaan Elektrik yang patut tahu?

+ -

Tesla hanyalah salah satu daripada banyak syarikat EV yang secara agresif memotong harga tahun ini untuk melindungi bahagian pasaran. Walaupun penganalisis pada asalnya melihat ini sebagai langkah untuk menangkis persaingan daripada firma Barat yang mantap seperti GM & Ford, impaknya dirasai jauh lebih luas di seluruh industri.

Malah, pemotongan harga akan menjadi penting jika matlamat penggunaan besar-besaran ingin dicapai. Tesla's Musk telah berulang kali mengatakan bahawa harga tinggi adalah halangan terbesar untuk diatasi untuk penggunaan EV penuh.

Pada Q1 2023, Tesla menghantar rekod 422,875 kenderaan. Namun syarikat itu masih memotong harga untuk merangsang permintaan dan melindungi bahagian pasaran. Dalam tempoh yang sama, Xpeng menghantar 18,230 kenderaan. Teluk ini sangat besar.

Bolehkah Xpeng menjadi pembuat kereta EV yang penting?

+ -

Ia akan menjadi satu cabaran. Ketua Eksekutif Xpeng He Xiaopeng berkata “pembuat kereta perlu mencapai jualan tahunan sebanyak 3 juta unit di seluruh dunia untuk mendapat peluang untuk bertahan melebihi satu dekad”.

Tesla Nampaknya akan menentang trend itu buat masa ini. Tetapi Tesla juga mempunyai kelebihan untuk menjadi yang pertama dalam pasaran baharu. Membenarkan masa yang kukuh untuk berkembang pada dasarnya tanpa pesaing.

Adakah Xpeng bertahan dalam perang harga?

+ -

Tidak jika mereka terus meleset sasaran. Xpeng pada asalnya menyasarkan untuk pulang modal/menjadi untung menjelang akhir 2023 atau awal 2024. Pada bulan Januari, Ketua Pegawai Eksekutif He Xiaopeng menolak sasaran itu kembali ke 2025.

Firma itu menyasarkan untuk menghantar 250,000 kenderaan pada 2022, tetapi kurang daripada jumlah itu, menghantar lebih daripada 120,000 kenderaan elektrik pada tahun itu.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Teruskan