expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Saham Tesla

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Berpangkalan di Austin, Texas, Tesla telah diasaskan pada tahun 2003 dan merupakan nama terkemuka dalam industri kenderaan elektrik. Matlamat keseluruhan mereka yang dinyatakan adalah untuk membantu orang ramai beralih kepada produk yang lebih bersih seperti kenderaan elektrik dan tenaga solar. Selain kereta berkuasa bateri dan plug-in, mereka juga menawarkan penyelesaian tenaga bersih seperti panel solar dan storan tenaga bateri.

Syarikat itu diasaskan oleh Martin Eberhard dan Marc Tarpenning, tetapi setahun selepas mengasaskannya, mereka menerima pelaburan $6.5 juta daripada Elon Musk. Ini menjadikan Musk pemegang saham terbesar dan juga pengerusi Tesla.

Kereta pertama mereka yang memasuki pasaran ialah Tesla Roadster, yang dikeluarkan pada 2009. Model kemudiannya termasuk Tesla Model S dan Model X. Kenderaan Model 3 mereka telah dilancarkan pada 2017 dan tidak lama kemudian menjadi kereta elektrik plug-in terlaris , serta menjadi yang pertama menjual sejuta unit.

Walaupun tidak melaporkan keuntungan tahunan sehingga 2020, Tesla sudah dianggap sebagai salah satu syarikat paling berharga di dunia dan pengeluar kereta paling berharga sebelum ini. Permintaan yang semakin meningkat untuk kenderaan elektrik sebagai alternatif yang lebih hijau kepada bahan api fosil telah membawa kepada lonjakan jualan di seluruh planet ini, mendorong harga saham Tesla (disenaraikan sebagai TSLA) naik walaupun mereka gagal memecah keuntungan. Sebagai pengeluar kereta tenaga bersih terkemuka, harga saham mereka telah mendapat manfaat besar daripada tumpuan untuk beralih daripada bahan api fosil.

Isu seperti tindakan undang-undang dan penarikan balik disebabkan kegagalan produk telah menghasilkan beberapa kontroversi yang kadang-kadang menjejaskan nilai saham Tesla. Sebaliknya, undang-undang yang baru muncul untuk membantu alam sekitar dan kesedaran yang semakin meningkat tentang bersikap baik kepada planet ini telah membantu memastikan Tesla dalam berita. Perkara sebelumnya terus menjadi faktor utama yang perlu diberi perhatian, bersama-sama dengan mana-mana pesaing baharu dalam sektor ini.

Seperti mana-mana jenis saham, kos pelaburan yang tinggi dan potensi turun naik adalah faktor utama yang perlu dipertimbangkan. Dalam kes saham TSLA, kita juga perlu mengambil kira hakikat bahawa ia beroperasi dalam industri termaju tertakluk kepada perubahan keadaan dan kejayaan. Bagi sesetengah pelabur, ini menjadikan idea untuk melabur dalam dana indeks yang termasuk Tesla sebagai pilihan yang lebih baik.

Namun, sesetengah pelabur mungkin tertarik dengan peningkatan turun naik, dengan harapan mereka boleh mendapat manfaat daripada kenaikan harga. Dasar syarikat yang dinyatakan adalah untuk mengekalkan semua keuntungan untuk pertumbuhan masa depan, dan bukannya membayar dividen.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

FAQs

Yang manakah pesaing saham Tesla?

+ -

Pesaing Tesla dalam ruang kenderaan elektrik termasuk Nio dan Xpeng. Kedua-dua syarikat berpangkalan di China dan telah memasuki pasaran kenderaan elektrik global. Tesla kekal sebagai peneraju dalam ruang ini, tetapi Nio dan Xpeng cepat mengejar.

Nio sedang pendatang baru di tempat kejadian, hanya ditubuhkan pada 2014. Walau bagaimanapun, syarikat itu telah mencipta nama untuk dirinya sendiri dengan kenderaan elektrik canggihnya. Semua kenderaan Nio direka untuk menjadi sangat cekap dan mewah, menjadikannya langsung pesaing kepada tawaran Tesla.

Xpeng ialah sebuah lagi syarikat China yang memberi Tesla peluang untuk mendapatkan wangnya. Xpeng diasaskan pada 2014 Seperti Nio, kenderaan Xpeng direka untuk menjadi cekap dan mewah. Walau bagaimanapun, Xpeng juga telah meletakkan penekanan untuk menjadikan kenderaannya mampu milik, sesuatu yang Tesla masih belum lakukan.

Tesla masih menjadi anjing teratas dalam kenderaan elektrik ruang icle, tetapi Nio dan Xpeng dengan cepat menjadi pesaing yang menggerunkan. Ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana persaingan antara ketiga-tiga syarikat ini bermain pada tahun-tahun akan datang.

Siapakah yang memiliki kebanyakan saham Tesla?

+ -

Menurut pemfailan awam, pemegang saham institusi terbesar Tesla ialah Fidelity Investments, yang memiliki kira-kira 5.8 juta saham. Pemegang saham institusi utama lain termasuk Kumpulan Vanguard (yang memiliki kira-kira 4.4 juta saham), BlackRock (3.7 juta saham), dan State Street Global Advisors (2.9 juta saham).

Dari segi pemegang saham individu, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk merupakan pemegang saham terbesar, dengan 33.8 juta saham, atau kira-kira 19% daripada syarikat. Utama lain pemegang saham individu termasuk Larry Ellison (2.9 juta saham), Ira Ehrenpreis (1.9 juta saham), dan Steve Jurvetson (1.7 juta saham)

Adakah saham Tesla membayar dividen?

+ -

Tidak, saham Tesla tidak membayar dividen. Misi Tesla adalah untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan melalui pengeluaran besar-besaran kenderaan elektrik dan storan tenaga boleh diperbaharui. melabur semula keuntungannya semula ke dalam perniagaan untuk mencapai matlamat ini . Oleh itu, Tesla pada masa ini tidak membayar dividen kepada pemegang saham.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg