expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Dagang [[data.name]]

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Shell plc, dikenali sebagai Royal Dutch Shell (RDSB) antara 2005 dan 2022, ialah sebuah syarikat minyak dan gas multinasional Britain. Ditubuhkan pada tahun 1907 melalui penggabungan antara Syarikat Pengangkutan dan Perdagangan Shell UK dan Syarikat Petroleum Diraja Belanda, ia kini menjadi pemain utama dalam industri tenaga global.

Shell mempunyai kepentingan dan aset dalam setiap aspek industri minyak dan gas. Daripada penerokaan, pengeluaran dan penghalusan kepada pengedaran, penjanaan kuasa dan petrokimia, minatnya semakin mendalam. Struktur ini telah menjadikan Shell sebagai salah satu syarikat tenaga terbesar di dunia dengan hasil pada 2021 melebihi $221 bilion.

Serta kepentingan dalam minyak dan gas, Shell memiliki pelbagai anak syarikat, termasuk jenama Jiffy Lube, Pennzoil dan Quaker State. Ini bukan sahaja memberikannya landasan yang kukuh dalam sektor tenaga B2B tetapi sektor tenaga B2C.

Harga saham Shell boleh didapati dalam penyenaraiannya di Bursa Saham London (LSE). Walau bagaimanapun, kerana ia adalah syarikat multinasional, anda juga akan menemui harga saham RDSB melalui pilihan penyenaraian di Euronext Amsterdam dan Bursa Saham New York.

Dari segi nilai, Shell dianggap sebagai supermajor, bermakna ia secara konsisten merupakan salah satu syarikat terbesar di dunia, dari segi hasil dan keuntungan. Dengan memberi tumpuan khusus pada harga saham Shell di UK, syarikat itu mula-mula disenaraikan di Bursa Saham London sebagai BG Group plc pada tahun 1991.

Struktur saham syarikat itu telah diubah pada 2022 berikutan penjenamaan semulanya daripada Royal Dutch Shell kepada Shell plc. Ini bermakna sejarah harga saham RDSB telah diserap ke dalam harga saham Shell baharu di UK. Harga saham Shell memuncak pada 6,246 GBX tidak lama selepas penyenaraian Bursa Saham London. Ia jatuh mendadak pada Julai 1997 tetapi, sejak itu, harganya kekal agak konsisten.

Industri minyak dan gas adalah prestasi yang konsisten dari segi pengeluaran dan hasil. Walau bagaimanapun, terdapat masa turun naik. Membeli saham RDSB memberi anda pegangan dalam syarikat dan, oleh itu, peluang untuk mendapat keuntungan apabila nilainya meningkat. Walau bagaimanapun, kerana anda memiliki aset asas (iaitu saham), anda juga boleh kehilangan wang apabila nilai syarikat jatuh.

Berdagang dengan harga saham Shell UK memberi anda keupayaan untuk mendapat keuntungan jika nilai syarikat bergerak ke mana-mana arah. Oleh kerana anda berdagang pergerakan harga, dan bukannya membeli aset pendasar, anda boleh membelinya secara panjang atau pendek. Melangkah lama bermakna anda boleh untung apabila nilai meningkat. Bersingkat bermakna anda boleh untung apabila ia berkurangan. Fleksibiliti ini boleh berguna apabila membuat spekulasi mengenai harga saham Shell UK.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

FAQs

Adakah Shell berkongsi pelaburan yang baik?

+ -

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebelum melabur dalam Shell. Pertama, syarikat itu merupakan pemain utama dalam industri minyak dan gas, yang terkenal tidak menentu. Ini bermakna harga saham Shell boleh tertakluk kepada perubahan besar, Kedua-dua naik dan turun. Yang berkata, Shell ialah sebuah syarikat yang agak stabil, dengan kunci kira-kira yang kukuh dan portfolio aset yang pelbagai. Ini bermakna bahawa ia adalah lebih baik daripada beberapa pesaingnya untuk mengharungi pasang surut minyak dan gas pasaran.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah Shell membayar hasil dividen yang sihat. Ini bermakna walaupun harga saham tidak meningkat, pelabur masih boleh memperoleh pulangan yang lumayan daripada pelaburan mereka. Secara keseluruhan, terdapat kedua-dua risiko dan ganjaran untuk melabur dalam saham Shell. Adalah penting untuk melakukan penyelidikan anda sendiri dan bercakap dengan penasihat kewangan sebelum membuat sebarang keputusan.

Siapakah yang memiliki kebanyakan saham Shell?

+ -

Pada 2022, 10 pemegang saham teratas Royal Dutch Shell plc berkemungkinan kekal sama seperti hari ini. Pemegang saham terbesar ialah BlackRock Inc., diikuti oleh The Vanguard Group, Inc., dan Capital World Investors. Bersama-sama, ketiga-tiga syarikat ini memiliki lebih 9% saham Shell. Pemegang saham terbesar seterusnya ialah JPMorgan Chase & Co., Schroders plc dan Legal & General Group plc. Syarikat-syarikat ini memiliki antara 2% dan 3% saham Shell.

Baki 10 pemegang saham teratas ialah Wells Fargo & Company, Merrill Lynch & Co., Inc., Goldman Sachs Group, Inc. ., dan UBS AG. Setiap syarikat ini memiliki kurang daripada 2% saham Shell. Walaupun pemegang saham terbesar adalah semua institusi kewangan, perlu diingat bahawa kerajaan Belanda juga memiliki kepentingan yang besar dalam Shell. Sehingga 2020, kerajaan memiliki hanya lebih 5% daripada saham syarikat.

Adakah saham Shell membayar dividen?

+ -

Ya, saham Shell membayar dividen. Pada tahun 2021, syarikat itu membayar sejumlah $13.5 bilion dividen kepada pemegang saham. Ini menghasilkan hasil dividen sekitar 5.6%. Shell mempunyai sejarah panjang membayar dividen dan ialah salah satu syarikat pembayar dividen terbesar di dunia. Dividen ialah bahagian penting dalam strategi pelaburan syarikat. Shell mempunyai matlamat yang dinyatakan untuk membayar sekurang-kurangnya 50% daripada pendapatannya kepada pemegang saham dalam bentuk dividen.

Syarikat itu telah membayar dividen selama lebih 100 tahun dan telah meningkatkan pembayaran dividennya selama 27 tahun berturut-turut. Shell ialah Aristokrat Dividen, bermakna ia adalah salah satu daripada kumpulan syarikat terpilih yang telah meningkatkan pembayaran dividen mereka selama 25 tahun berturut-turut atau lebih .

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg