expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Saham SAP

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

SAP ialah sebuah syarikat perisian multinasional Jerman yang membuat perisian perusahaan untuk mengurus operasi perniagaan dan perhubungan pelanggan. SAP beribu pejabat di Walldorf, Baden-Württemberg, dengan pejabat serantau di 130 negara. Syarikat itu mempunyai lebih 335,000 pelanggan di 190 negara.

SAP telah diasaskan pada tahun 1972 oleh lima bekas pekerja IBM di Mannheim, Jerman. Mereka pada asalnya menamakan syarikat mereka Systemanalyse und Programmentwicklung ("Analisis Sistem dan Pembangunan Program"). Pada tahun 1981, SAP melancarkan aplikasi pertamanya, mySAP ERP. mySAP ERP kemudiannya menjadi produk utama SAP. Pada tahun 1988, SAP menjadi awam di Bursa Saham Frankfurt. SAP ialah syarikat perisian perusahaan terbesar di dunia. Pada 2019, SAP mempunyai jumlah pendapatan sebanyak €27.9 bilion. Pesaing utama SAP ialah Oracle, Microsoft, dan IBM.

Harga saham SAP telah mengalami banyak naik dan turun selama ini. Gergasi perisian Jerman itu telah menjadi salah satu syarikat teknologi paling berjaya di dunia, tetapi harga sahamnya tidak menentu. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, harga saham SAP berada pada arah aliran menaik secara umum. Syarikat itu telah melaporkan keputusan kewangan yang kukuh, dan sahamnya telah diberi ganjaran oleh pelabur. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa benjolan di sepanjang perjalanan.

Pada 2016, harga saham SAP melanda selepas syarikat itu mengumumkan bahawa ia mengurangkan unjurannya untuk tahun tersebut. Saham pulih dengan cepat, bagaimanapun, dan terus meningkat sejak itu. Melihat kepada arah aliran jangka panjang, harga saham SAP berada pada arah aliran menaik secara umum sejak sedekad yang lalu. Saham naik lebih daripada 500% sejak 2009 dan tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan.

Pelabur yang yakin dengan prospek SAP mungkin ingin mempertimbangkan untuk membeli saham tersebut. Mereka yang lebih berhati-hati mungkin mahu menunggu penarikan balik sebelum membeli. Sama ada cara, SAP ialah sebuah syarikat yang mempunyai sejarah kejayaan yang panjang, dan harga sahamnya berkemungkinan akan terus tidak menentu.

Terdapat beberapa perbezaan utama antara melabur dalam dan berdagang saham SAP menggunakan CFD. Apabila anda melabur dalam syarikat, anda membeli saham dalam syarikat itu dan menjadi pemegang saham. Ini bermakna anda berhak mendapat sebarang dividen yang syarikat bayar, dan anda mungkin boleh mengundi keputusan syarikat tertentu. Walau bagaimanapun, anda juga akan tertakluk kepada risiko yang berkaitan dengan memiliki saham, seperti risiko kejatuhan harga saham.

Apabila anda berdagang saham SAP menggunakan CFD, anda tidak membeli saham dalam syarikat. Sebaliknya, anda membuat spekulasi mengenai arah harga saham. Ini bermakna anda boleh membuat wang jika harga saham naik atau turun, tetapi anda tidak akan menerima sebarang dividen atau mempunyai sebarang hak mengundi. Dagangan CFD juga merupakan produk berleveraj, yang bermaksud anda boleh berdagang dengan modal kurang daripada yang diperlukan untuk membeli saham secara langsung. Ini boleh membawa kepada potensi keuntungan yang lebih besar tetapi juga meningkatkan risiko.

Dagangan CFD mungkin tidak sesuai untuk semua orang, jadi adalah penting untuk memahami risiko yang terlibat sebelum anda mula berdagang.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah penunjuk daripada purata wajaran masa. Walaupun Skilling berupaya memberikan spread yang kompetitif untuk semua jam perdagangan, pelanggan harus memerhatikan bahawa ianya mungkin berbeza dan terdedah terhadap keadaan pasaran asas. Perkara di atas disediakan untuk tujuan penunjuk sahaja. Pelanggan disarankan untuk memeriksa pengumuman berita penting di Kalendar Ekonomi kami, contohnya yang boleh mengakibatkan kelebaran spread.

Spread di atas berlaku dalam keadaan perdagangan biasa. Skilling berhak untuk mengubah spread di atas mengikut keadaan pasaran seperti pada 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg