expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Dagang [[data.name]]

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Basf ialah sebuah syarikat kimia Jerman yang diumumkan pada tahun 1895. Syarikat itu diasaskan oleh Friedrich Engelhorn dan mempunyai ibu pejabat di Ludwigshafen, Jerman. Perniagaan utama Basf ialah bahan kimia, plastik, produk prestasi, produk pertanian dan minyak dan gas. Sehingga Nov 2022, syarikat itu mempunyai permodalan pasaran sebanyak €48.2 bilion.

Basf adalah salah satu syarikat kimia terkemuka di dunia. Produk syarikat digunakan dalam pelbagai jenis industri, termasuk automotif, pembinaan, elektronik dan tekstil. Basf mempunyai kehadiran yang kukuh di Eropah, Amerika Utara dan Asia Pasifik. Syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham Frankfurt dan merupakan komponen indeks DAX.

Saham mencecah titik tertinggi pada April 2015, pada sekitar €96 sesaham. Walau bagaimanapun, ia telah menyaksikan sedikit turun naik sejak itu dan titik terendah dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah pada Sept 2022, pada sekitar €39 sesaham.

Terdapat beberapa peristiwa yang telah menjejaskan harga saham BASF sepanjang tahun lalu. Pada Julai 2018, syarikat itu mengumumkan bahawa ia telah menjual perniagaan bahan kimia pembinaannya kepada Advent International dengan harga €3 bilion. Pelabur melihat jualan ini sebagai satu langkah yang positif, kerana ia menunjukkan bahawa BASF bersedia untuk melepaskan perniagaan bukan teras untuk memberi tumpuan kepada operasi kimia terasnya.

Terdapat beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan sebelum melabur dalam saham BASF. Sebagai contoh, harga saham syarikat terdedah kepada ketidaktentuan ekonomi global. Jika ekonomi global lemah, ini boleh menyebabkan permintaan untuk bahan kimia menurun, yang akan memberi kesan negatif kepada prestasi kewangan BASF.

Melabur adalah tentang membeli aset dan memegangnya untuk jangka panjang, untuk menjana pendapatan atau keuntungan modal. Berdagang CFD, sebaliknya, adalah mengenai pembelian dan penjualan aset dalam jangka pendek, untuk mendapatkan keuntungan. Pelaburan biasanya melibatkan pembelian aset dan memegangnya untuk jangka masa yang panjang, yang boleh bertahun-tahun atau bahkan beberapa dekad. Berdagang CFD, sebaliknya, cenderung menjadi lebih pendek dalam tempoh, selalunya hanya bertahan beberapa minit atau jam.

Pelabur biasanya berusaha untuk menjana pendapatan atau keuntungan modal daripada pelaburan mereka, manakala peniaga biasanya mencari keuntungan daripada dagangan mereka. Pelaburan lazimnya melibatkan pembelian aset apabila ia dinilai rendah dan menjualnya apabila nilainya terlalu tinggi. Berdagang CFD, sebaliknya, sering melibatkan mengambil kesempatan daripada percanggahan harga dalam pasaran untuk mendapatkan keuntungan.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

FAQs

Apakah pemacu utama yang mempengaruhi harga saham BASF?

+ -

Harga saham BASF dipengaruhi oleh pelbagai faktor, baik dalaman dan luaran. Secara dalaman, prestasi syarikat dari segi pertumbuhan pendapatan, pendapatan sesaham, pembangunan produk dan inovasi adalah pemacu utama untuk harga sahamnya. Secara luaran, persekitaran ekonomi global, peristiwa geopolitik dan perubahan harga komoditi semuanya mempunyai kesan terhadap harga saham BASF.

Di samping itu, trend makroekonomi dan teknologi seperti peningkatan permintaan untuk digitalisasi juga boleh menjejaskan prestasi syarikat dan harga sahamnya. Secara keseluruhannya, faktor -faktor ini adalah pemacu utama yang memainkan peranan dalam menentukan harga saham BASF.

Siapa yang memiliki kebanyakan saham BASF?

+ -

Pemegang saham terbesar, Vanguard Group Inc., memegang 24.7 juta saham BASF (2.69%). Amundi Asset Management SA dan Norges Bank Investment Management memegang 15.8 juta dan 15.7 juta saham (1.72% dan 1.71%). Kira-kira 45% daripada modal saham syarikat yang dipegang oleh pelabur swasta, dengan peratusan kecil pergi ke entiti yang berkaitan dengan institusi dan kerajaan.

Harus diingat bahawa saham BASF juga mempunyai ciri -ciri dalam beberapa indeks seperti MDAX, Germany 30 dan EU Stocks 50. Selain itu, ADRnya adalah sebahagian daripada Indeks Premier Antarabangsa OTCQX.

Adakah saham BASF membayar dividen?

+ -

Ya, saham BASF SE (BASF) membayar dividen. Pada tahun 2020, Syarikat membayar 3.3 EUR sesaham dalam dividen, diikuti oleh 3.4 EUR sesaham pada tahun 2021 dan 2022. Ini bersamaan dengan hasil dividen sebanyak 7% untuk pelabur yang memegang saham mereka pada atau sebelum tarikh bekas di-dividen. Permodalan pasaran semasa BASF ialah 43.45 bilion EUR (sehingga Mac 2023). Oleh itu, melabur dalam saham BASF memberikan hasil dividen yang murah hati dan potensi untuk pulangan yang menarik dalam jangka panjang.

Harus diingat walaupun dividen itu diisytiharkan mengikut budi bicara Lembaga dan boleh diubah atau digantung pada bila -bila masa. Oleh itu, pelabur harus menyelidik mana -mana syarikat yang mereka merancang untuk melabur secara menyeluruh sebelum melabur.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Teruskan