expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Dagang [[data.name]]

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Alibaba Group ialah konglomerat multinasional China yang mengkhusus dalam e-dagang, runcit, Internet dan teknologi. Ditubuhkan di Hangzhou pada 1999, platform Alibaba membolehkan perniagaan beroperasi di dalam dan di luar China. Ia telah menghadapi kritikan kerana amalan perniagaannya, yang telah dipanggil "pemangsa" oleh beberapa penganalisis. Walau bagaimanapun, syarikat itu juga telah dipuji kerana inovasi dan kesannya terhadap ekonomi global.

Syarikat yang diasaskan oleh Jack Ma, bekas guru Bahasa Inggeris dari Hangzhou, China. Ma memulakan Alibaba sebagai pasaran dalam talian untuk perniagaan China yang ingin menjual kepada perniagaan lain. Syarikat itu tidak lama lagi berkembang di luar sempadan China, dan hari ini beroperasi di lebih 190 negara dan wilayah.

Harga saham Alibaba terus meningkat sejak IPOnya pada 2014. Saham itu mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada lebih $300 pada Okt 2020. Permodalan pasaran syarikat pada masa ini berjumlah lebih $500 bilion. Alibaba sering dibandingkan dengan Amazon (AMZN), tetapi ia sebenarnya jauh lebih pelbagai daripada rakan sejawatannya di Amerika.

Syarikat itu melabur banyak dalam inisiatif baharu, seperti kecerdasan buatan dan pengkomputeran awan. Alibaba juga meluaskan jangkauannya ke pasaran baharu, seperti Asia Tenggara dan India. Dengan rekod prestasi inovasi dan pelaksanaan yang kukuh, Alibaba berada pada kedudukan yang baik untuk terus memberikan pertumbuhan kukuh pada tahun-tahun mendatang. Harga sahamnya berkemungkinan akan terus meningkat pada masa hadapan sekiranya syarikat terus melaksanakan strategi pertumbuhannya.

Selalunya dikatakan bahawa apabila ia datang untuk melabur atau berdagang dalam saham Alibaba, seseorang mesti memutuskan sama ada untuk melabur atau berdagang CFD. Perbezaan utama antara kedua-dua pilihan adalah jumlah risiko yang terlibat. Apabila anda melabur dalam saham Alibaba, anda membeli sekeping syarikat dan dengan itu, pelaburan anda tertakluk kepada prestasi syarikat. Sebaliknya, apabila anda berdagang CFD, anda hanya membuat spekulasi mengenai pergerakan harga saham Alibaba dan untung atau rugi anda bergantung pada ketepatan ramalan anda.

Dari segi risiko, melabur dalam saham Alibaba secara amnya dianggap sebagai cadangan yang lebih berisiko daripada berdagang CFD. Ini kerana pelaburan anda berkait secara langsung dengan prestasi syarikat. Jika syarikat mencatatkan prestasi yang buruk, pelaburan anda juga akan terjejas. Walau bagaimanapun, jika syarikat itu berjaya, anda berpeluang mendapat keuntungan yang baik.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah penunjuk daripada purata wajaran masa. Walaupun Skilling berupaya memberikan spread yang kompetitif untuk semua jam perdagangan, pelanggan harus memerhatikan bahawa ianya mungkin berbeza dan terdedah terhadap keadaan pasaran asas. Perkara di atas disediakan untuk tujuan penunjuk sahaja. Pelanggan disarankan untuk memeriksa pengumuman berita penting di Kalendar Ekonomi kami, contohnya yang boleh mengakibatkan kelebaran spread.

Spread di atas berlaku dalam keadaan perdagangan biasa. Skilling berhak untuk mengubah spread di atas mengikut keadaan pasaran seperti pada 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Tanpa Kerumitan, dengan saiz perdagangan yang fleksibel serta tanpa komisen!*

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Tiada komisen, hanya spread
  • Saham pecahan tersedia ada
  • Platform yang mudah digunakan

*Bayaran lain mungkin dikenakan.

Daftar sekarang

FAQs

Adakah Alibaba berkongsi pelaburan yang baik?

+ -

Saham Alibaba mengalami kejatuhan sepanjang tahun lalu, dan tidak ada sebab untuk berfikir bahawa saham itu tidak akan terus meningkat. Lagipun, Alibaba ialah syarikat e-dagang terbesar di China dan dengan cepat mengembangkannya menjangkau seluruh dunia.

Tetapi terdapat juga beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan sebelum melabur dalam Alibaba. Pertama, syarikat itu sangat bergantung kepada ekonomi China, yang semakin perlahan baru-baru ini. Kedua, Alibaba menghadapi persaingan sengit daripada pemain e-dagang lain di China dan antarabangsa.

Siapakah yang memiliki kebanyakan saham Alibaba?

+ -

Alibaba Group ialah syarikat dagangan awam, dengan saham tersenarai di Bursa Saham Hong Kong dan Bursa Saham New York. Pemegang saham terbesar syarikat itu ialah Jack Ma, yang memiliki kira-kira 9.9% syarikat itu. Pemegang saham utama lain termasuk Pengasas bersama Yahoo! Jerry Yang (6.3%), Ketua Pegawai Eksekutif SoftBank Masayoshi Son (5.6%) dan naib pengerusi eksekutif Alibaba Joe Tsai (5.5%).

Alibaba Group mempunyai beberapa perkongsian strategik, termasuk dengan Yahoo! Jepun, SoftBank dan Ant Financial (sebuah syarikat gabungan). Perkongsian ini telah membantu syarikat mengembangkan perniagaannya di China dan pasaran lain.

Adakah saham Alibaba membayar dividen?

+ -

Saham Alibaba pada masa ini bukanlah pelaburan yang baik untuk pelabur yang mencari pendapatan. Syarikat itu telah berkata bahawa ia merancang untuk mula membayar dividen pada masa hadapan tetapi tidak menyatakan bila ia akan mula membayar dividen, atau berapa banyak dividen Akan tetapi, prospek pertumbuhan kukuh syarikat menjadikannya pelaburan jangka panjang yang baik. Saham Alibaba boleh menjadi tambahan yang baik kepada portfolio yang sudah dipelbagaikan merentas sektor dan wilayah.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan modal yang datang dengan membeli aset asas.

CFD
Ekuiti
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage
Pegang posisi yang lebih besar daripada wang tunai yang anda miliki

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan
Tidak perlu memiliki aset dasar

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg