expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Memuatkan...

Harga Emas XAUUSD: Carta Harga Langsung

[[ data.name ]]

[[ data.ticker ]]

[[ data.price ]] [[ data.change ]] ([[ data.changePercent ]]%)

Rendah: [[ data.low ]]

Tinggi: [[ data.high ]]

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Tentang

Sejarah

Perbezaan antara Pelaburan vs Perdagangan

Emas telah popular sebagai komoditi selama bertahun-tahun. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan relatif turun naik harga, tahap mudah tunai yang tinggi dan persepsi emas sebagai penyimpan nilai yang terbukti.

Tidak seperti kebanyakan komoditi lain, penawaran dan permintaan bukanlah pemacu terbesar dalam harga emas. Apabila emas telah dilombong, ia tidak akan hilang dan sedikit daripadanya digunakan, jadi jumlah logam di dunia terus meningkat. Banyak masyarakat sepanjang sejarah manusia telah bertukar kepada emas sebagai logam yang ideal untuk menghasilkan syiling, walaupun syiling emas jarang berlaku pada zaman moden.

Piawaian emas telah memainkan peranan besar dalam sistem monetari selama ini, dengan banyak negara menambat mata wang mereka terhadap nilai logam ini. Banyak negara juga telah menyimpan sejumlah besar logam berharga, sebagai cara melindung nilai terhadap kemungkinan kenaikan inflasi atau penurunan nilai mata wang. Semua faktor ini bermakna bahawa harga emas adalah salah satu angka yang paling diperhatikan dalam pasaran kewangan.

Harga emas secara amnya stabil, itulah sebabnya ia digunakan secara meluas sebagai tempat selamat dan untuk mempelbagaikan pelaburan. Namun, ia juga boleh mengalami palung dan kemuncak, sama seperti mana-mana jenis pelaburan lain. Dalam banyak kes, faktor yang mempengaruhi nilai emas adalah berbeza daripada faktor yang mempengaruhi saham dan komoditi lain, memberikannya peranan penting dalam strategi kepelbagaian.

Salah satu aspek yang menarik dalam harga emas ialah ia sering meningkat semasa kegawatan ekonomi, kerana lebih ramai orang beralih kepada apa yang mereka lihat sebagai jenis pelaburan yang selamat dan ketara. Ini membantu menjelaskan peningkatan mendadak seperti yang dilihat pada tahun 1980 apabila konflik ketenteraan di Afghanistan susulan daripada tempoh inflasi dan faktor negatif lain.

Kira-kira 2,500 tan emas dihasilkan setiap tahun, tetapi jumlah logam yang dilombong tidak mempunyai kesan yang besar terhadap harga. Sebaliknya, ini sebahagian besarnya disebabkan oleh sentimen pasaran dan keadaan ekonomi asas.

Jongkong emas dan syiling adalah jenis pelaburan yang paling mudah untuk difahami. Ia boleh dibeli secara dalam talian dan pelabur tidak perlu menyimpannya secara fizikal.

Beberapa dana dagangan bursa terbesar di dunia melabur dalam emas. Walaupun ini mungkin dilihat sebagai cara yang lebih mudah untuk melabur dalam logam, ia juga memperkenalkan risiko baharu yang mengubahnya menjadi cara yang lebih kompleks untuk meletakkan dagangan emas.
Niaga hadapan dan opsyen emas boleh didagangkan dalam talian, memberikan satu lagi kaedah pelaburan yang mudah. Instrumen ini adalah berdasarkan harga emas masa hadapan, dan selalunya digunakan untuk tujuan lindung nilai.

Memuat
Pertukaran Panjang [[ data.swapLong ]] mata
Pertukaran Pendek [[ data.swapShort ]] mata
Spread Minimum [[ data.stats.minSpread ]]
Purata Spread [[ data.stats.avgSpread ]]
Saiz kontrak minimum [[ data.minVolume ]]
Saiz langkah minimum [[ data.stepVolume ]]
Komisen dan Pertukaran Komisen dan Pertukaran
Leveraj Leveraj
Masa Berdagang Masa Berdagang

* Spread yang disediakan adalah gambaran purata wajaran masa. Walaupun Skilling cuba untuk menyediakan spread yang kompetitif pada semua waktu dagangan, pelanggan harus ambil perhatian bahawa ini mungkin berbeza-beza dan terdedah kepada keadaan pasaran yang mendasari. Perkara di atas disediakan untuk tujuan indikatif sahaja. Pelanggan dinasihatkan untuk menyemak pengumuman berita penting pada Kalendar Ekonomi kami, yang mungkin menyebabkan penyebaran meluas, antara keadaan lain.

Spread di atas adalah terpakai di bawah keadaan dagangan biasa. Skilling mempunyai hak untuk meminda spread di atas mengikut keadaan pasaran mengikut 'Terma dan Syarat'.

Dagang CFD [[data.name]] dengan Skilling

Lihatlah sektor komoditi! Pelbagaikan dengan satu kedudukan.

  • Berdagang 24/5
  • Keperluan margin minimum
  • Spread paling ketat
  • Platform yang mudah digunakan
Daftar sekarang

FAQs

Apakah perbezaan antara emas dan perak?

+ -

Emas dan perak ialah dua logam yang paling banyak didagangkan di dunia, tetapi memahami perbezaannya adalah tugas yang kompleks dan sentiasa berubah. Emas sering dilihat sebagai pelaburan yang selamat, kerana nilainya biasanya kekal tinggi walaupun pasaran lain berubah-ubah. Sebaliknya, perak boleh menjadi lebih tidak menentu kerana banyak kegunaan industrinya, jadi berdagang di dalamnya dengan CFD membawa lebih banyak risiko daripada melabur dalam emas.

Namun, sesetengah peniaga logam berharga masih mendapat kelebihan untuk berdagang dalam perak berbanding emas. : permintaan untuk perak industri boleh menyebabkan harga turun naik yang memberikan peluang kepada pelabur yang bijak. Akhirnya, perbezaan antara emas dan perak bergantung sebahagian besarnya pada keadaan pasaran masing-masing; manakala satu mungkin untung pada satu masa, yang lain boleh untung dengan ketara pada masa yang lain.

Berapa banyak emas yang ada?

+ -

Apabila bercakap tentang sumber emas, jumlah yang terdapat di dunia hari ini boleh berbeza-beza. Anggaran berkisar antara 165,000 tan hingga lebih 2 juta tan, merangkumi emas yang boleh diakses dan tidak boleh diakses. Apa yang pasti ialah emas itu terus menjadi aset yang berharga dan nilainya berubah-ubah mengikut kuasa pasaran. Perlombongan dan pencarian emas kekal sebagai usaha yang sangat menguntungkan hasil daripada nilai semula jadi emas.

Malah, emas telah digunakan sejak zaman purba sebagai mata wang dan masih memegang beberapa kepentingan dalam ekonomi moden dengan negara-negara seperti China mengetuai pertuduhan. Walaupun emas mungkin tidak dilombong dan didagangkan sebanyak komoditi lain seperti minyak atau gandum, emas yang ada kekal penting dari segi ekonomi dan budaya di seluruh dunia.

Bagaimana cara berdagang emas?

+ -

Mereka yang ingin berdagang emas mempunyai beberapa pilihan; anda boleh membeli emas fizikal seperti syiling dan bar, menggunakan niaga hadapan dan opsyen, atau memilih untuk berdagang Kontrak Untuk Perbezaan (CFD). CFD pada asasnya adalah perjanjian antara dua pihak yang menetapkan jumlah wang yang akan ditukar bergantung pada cara harga aset (dalam kes ini emas) berubah.

Dengan menggunakan CFD semasa berdagang emas, anda akan mendapat manfaat daripada keupayaan untuk memanfaatkan kedudukan anda – bermakna bahawa anda boleh membuka kedudukan yang lebih besar daripada hanya dengan modal anda sahaja - tetapi perlu diperhatikan bahawa risiko yang lebih tinggi yang berkaitan memerlukan pertimbangan yang teliti. Yang berkata, berdagang emas boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan pendedahan kepada kedua-dua potensi terbalik dan risiko menurun untuk memiliki fizikal emas pada sebahagian kecil daripada kos.

Mengapa Berdagang [[data.name]]

Manfaatkan sepenuhnya turun naik harga - tidak kira arah perubahan harga dan tanpa sekatan yang datang dengan memiliki aset asas.

CFD
Komoditi
chart-long.svg

Manfaatkan harga naik (go long)

green-check-ico.svg
green-check-ico.svg
chart-short.svg

Manfaatkan harga turun (go short)

green-check-ico.svg
leverage-ico.svg

Berdagang dengan leverage

green-check-ico.svg
trade-ico.svg

Berdagang pada kemeruapan

green-check-ico.svg
commissions-ico.svg

Tiada komisen
Hanya spread yang rendah

green-check-ico.svg
risk-ico.svg

Urus risiko anda dengan alatan dalam platform
Keupayaan untuk menetapkan tahap ambil untung dan hentikan kerugian

green-check-ico.svg