expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Terma Dagangan

Harga tawaran: apakah itu dalam perdagangan?

Harga tawaran: Tangan 2 lelaki menukar wang untuk aset, mempamerkan harga tawaran.

Bayangkan anda ingin membeli bahagian syarikat kegemaran anda dengan harga $100. Walau bagaimanapun, harga tawaran semasa yang ditetapkan oleh pasaran ialah $102. Ini bermakna anda perlu membayar $102 untuk memperoleh saham. Pada asasnya, ini dirujuk sebagai harga tawaran dan ia mencerminkan harga yang pasaran — atau penjual — meminta aset tersebut. Mari kita mendalami lebih lanjut.

Apakah harga tawaran?

Harga tawaran ialah harga yang perlu dibayar oleh peniaga untuk membeli aset seperti saham atau bon daripada broker atau penjual. Anggap ia sebagai tanda harga di kedai - itulah yang penjual mahu dapatkan untuk item mereka.

Sebaliknya, broker atau penjual melihat harga tawaran sebagai harga yang mereka sanggup menjual aset tersebut.

Apabila anda berdagang, anda akan melihat dua harga: harga tawaran dan harga bida. Harga bida adalah seperti tawaran balas - ia adalah harga tertinggi yang sanggup dibayar oleh pembeli untuk aset tersebut.

Perbezaan antara harga tawaran (apa yang penjual mahu) dan harga tawaran (apa yang pembeli mahu bayar) dipanggil 'spread'. Spread ini adalah seperti yuran perkhidmatan yang peniaga bayar untuk menjalankan perniagaan.

Di sesetengah tempat, anda mungkin mendengar harga tawaran dirujuk sebagai 'harga permintaan' atau 'harga permintaan'. Jadi, apabila orang bercakap tentang 'tebaran tawaran-tawaran', mereka bercakap tentang perkara yang sama seperti 'tebaran tawaran-tawaran'.

Contoh harga tawaran

Katakan anda berminat untuk membeli saham sebuah syarikat bernama XYZ Corp. Apabila anda melihat pada platform dagangan, anda melihat dua harga disenaraikan:

Harga bida: $20

Harga tawaran: $20.05

Harga tawaran ($20.05) ialah harga terendah yang sanggup diterima oleh mana-mana penjual untuk menjual saham mereka XYZ Corp. Ini bermakna jika anda ingin membeli saham itu sekarang, anda perlu membayar $20.05 sesaham.

Tetapi, jika anda fikir ia terlalu tinggi dan anda tidak tergesa-gesa, anda boleh membuat tawaran pada harga yang lebih rendah, katakan $20, dengan harapan penjual mungkin berminat untuk menjual pada harga tersebut. Perbezaan antara kedua-dua harga ini ($20.05 - $20 = $0.05) dikenali sebagai spread.

Ingat, dalam pasaran yang bergerak pantas, harga ini boleh berubah dengan cepat.

Bida berbanding harga tawaran — perbezaannya?

Harga bida Harga tawaran
Ini adalah harga tertinggi yang sanggup dibayar oleh pembeli untuk sesuatu aset. Fikirkan ia seperti lelongan yang anda membida pada item - bida anda ialah apa yang anda bersedia untuk membayarnya. Seperti yang anda lihat, harga tawaran (juga dikenali sebagai harga permintaan) ialah harga terendah yang penjual sanggup menjual aset mereka. Ia seperti 'tag harga' penjual untuk barang tersebut.

Perbezaan antara dua harga ini dipanggil 'spread'. Spread yang lebih kecil bermakna pasaran lebih cair, manakala spread yang lebih besar boleh menunjukkan kurang kecairan.

Jadi secara ringkas, harga bida ialah apa yang seseorang sanggup bayar untuk aset, dan harga tawaran ialah harga yang seseorang sanggup menjual aset itu.

Alami keseronokan berdagang NZDJPY
Berdagang NZDJPY dengan komisen SIFAR dan NO markup,
15 April - 19 April | antara 00:00 & 21:00 UTC.
Berdagang sekarang

Soalan Lazim

1. Bagaimanakah cara saya mengira jumlah kos perdagangan menggunakan harga tawaran? 

Untuk mengira kos perdagangan, darabkan harga tawaran dengan bilangan saham yang anda berdagang. Ini akan memberikan anda jumlah kos pembelian aset tersebut.

2. Mengapakah harga tawaran lebih tinggi daripada harga tawaran?

Harga tawaran adalah lebih tinggi daripada harga bida disebabkan oleh spread bida-tawaran, yang memberi pampasan kepada pembuat pasaran atau broker untuk menyediakan kecairan.

3. Apakah peranan yang dimainkan oleh spread dalam perdagangan?

Spread adalah cara utama broker dan pembuat pasaran membuat keuntungan mereka. Ia pada asasnya adalah komisen untuk memudahkan perdagangan anda.

4. Bagaimanakah saya boleh meminimumkan kesan harga tawaran pada dagangan saya?

Anda boleh meminimumkan kesan harga tawaran dengan memilih broker dengan spread yang lebih rendah dan dengan melaksanakan dagangan apabila spread biasanya lebih sempit.

5. Adakah harga tawaran tetap sepanjang hari dagangan?

Tidak, harga tawaran sentiasa berubah hasil daripada penawaran pasaran dan dinamik permintaan.

6. Bolehkah harga tawaran dirundingkan?

Biasanya, harga tawaran tidak boleh dirunding untuk pesanan pasaran standard, tetapi ia boleh ditetapkan berdasarkan jenis pesanan dan arahan anda.

7. Apakah kos lain yang terlibat semasa berdagang berdasarkan harga tawaran?

Selain harga tawaran dan spread, kos lain mungkin termasuk yuran pembrokeran, cukai dan yuran pertukaran.

8. Bagaimanakah saiz pesanan saya memberi kesan kepada harga tawaran?

Pesanan yang lebih besar boleh membawa kepada spread yang lebih luas atau harga tawaran yang lebih tinggi disebabkan oleh peningkatan risiko dan keperluan kecairan untuk pembuat pasaran.

9. Bolehkah saya menggunakan harga tawaran untuk menilai nilai saham?

Harga tawaran sahaja tidak secara langsung menunjukkan nilai sebenar sesuatu saham atau aset, tetapi ia adalah salah satu faktor yang boleh membantu dalam penilaian itu.

10. Apakah yang berlaku jika pesanan saya dilaksanakan pada harga tawaran yang berbeza daripada yang saya lihat pada mulanya?

Jika harga tawaran berubah antara masa anda membuat pesanan dan apabila ia dilaksanakan, anda mungkin menerima harga yang berbeza. Ini dikenali sebagai gelinciran dan boleh berlaku semasa keadaan pasaran tidak menentu.

Prestasi masa lalu tidak menjamin atau meramalkan prestasi masa hadapan. Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Alami keseronokan berdagang NZDJPY
Berdagang NZDJPY dengan komisen SIFAR dan NO markup,
15 April - 19 April | antara 00:00 & 21:00 UTC.
Berdagang sekarang

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Terima kasih kerana mempertimbangkan Skilling!

Anda akan melawat: https://skilling.com/row/ yang dikendalikan oleh Skilling (Seychelles) Ltd, di bawah Lesen Perkhidmatan Kewangan Seychelles No: SD042. Sebelum membuka akaun, sila baca terma & syarat Sokongan Pelanggan Untuk sebarang pertanyaan.

Teruskan