expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Trading Terms

Makroekonomi: Apakah maksudnya?

Makroekonomi: Carta yang menunjukkan unjuran KDNK untuk beberapa tahun.

Mulakan perjalanan dagangan anda dengan Skilling

Berdagang sekarang

Apakah makroekonomi?

Pernah terfikir bagaimana ekonomi seluruh negara berfungsi? Di situlah masuknya makroekonomi. Makroekonomi ialah kajian ekonomi secara keseluruhan, melihat faktor gambaran besar seperti pendapatan negara, inflasi, pengangguran dan pertumbuhan ekonomi. Ia membantu kami memahami cara bahagian ekonomi yang berlainan disambungkan dan cara dasar boleh memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan ekonomi. Dengan mengkaji makroekonomi, kita boleh memahami perkara seperti sebab harga naik, sebab orang mungkin kehilangan pekerjaan dan cara kerajaan cuba memastikan ekonomi stabil.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
22/07 - 26/07
AMZN.US: 00:00 - 20:00 UTC
SANDUSD: 00:00 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang

Apakah kepentingan makroekonomi?

 • Kesihatan ekonomi: Dengan mengkaji makroekonomi, kita dapat melihat sejauh mana keadaan ekonomi itu berkembang. Ia membantu kami menjejaki perkara seperti pertumbuhan, pengangguran dan inflasi.
 • Dasar kerajaan: Makroekonomi membimbing kerajaan dalam membuat dasar yang boleh meningkatkan ekonomi. Contohnya, ia membantu memutuskan masa untuk mengurangkan cukai atau meningkatkan perbelanjaan untuk meningkatkan pertumbuhan.
 • Meramalkan arah aliran: Ia membantu meramalkan arah aliran ekonomi dan cabaran masa depan, membolehkan kita membuat persediaan dan mengelakkan masalah ekonomi.
 • Pemahaman global: Memahami makroekonomi membantu kita melihat bagaimana ekonomi negara yang berbeza berinteraksi, yang penting dalam dunia global kita.
 • Perancangan perniagaan: Perniagaan menggunakan makroekonomi untuk membuat keputusan tentang pelaburan, pengambilan pekerja dan penetapan harga.

Makroekonomi vs mikroekonomi: perbezaan

Walaupun makroekonomi melihat ekonomi pada skala besar seperti yang telah kita lihat, mikroekonomi memfokuskan pada bahagian individu yang lebih kecil. Mikroekonomi melihat bahagian individu ekonomi. Ia memberi tumpuan kepada cara pengguna dan perniagaan individu membuat keputusan. Ini termasuk mengkaji cara orang memutuskan perkara yang hendak dibeli, jumlah yang perlu disimpan atau cara perniagaan menentukan harga dan tahap pengeluaran mereka. Ahli ekonomi mikro menganalisis permintaan dan penawaran yang membantu menerangkan cara harga ditetapkan dalam pasaran untuk barangan dan perkhidmatan. Sebagai contoh, mikroekonomi membantu kita memahami mengapa harga produk tertentu mungkin meningkat jika terdapat permintaan yang tinggi dan bekalan yang rendah.

Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus

Apakah penunjuk makroekonomi utama? 

 1. Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK): Ini mengukur jumlah nilai semua barangan dan perkhidmatan yang dikeluarkan di sesebuah negara. KDNK yang semakin meningkat bermakna ekonomi berjalan dengan baik.
 2. Kadar pengangguran: Ini menunjukkan peratusan orang yang sedang mencari pekerjaan tetapi tidak menemuinya. Kadar pengangguran yang tinggi bermakna ramai orang tidak bekerja, yang boleh menunjukkan masalah ekonomi.
 3. Kadar inflasi: Ini mengukur berapa banyak harga barang dan perkhidmatan yang meningkat dari semasa ke semasa. Inflasi sederhana adalah perkara biasa, tetapi inflasi yang tinggi bermakna harga meningkat terlalu cepat, menjadikan perkara lebih mahal.
 4. Kadar faedah: Ditetapkan oleh bank pusat negara, kadar faedah mempengaruhi kos untuk meminjam wang. Kadar faedah yang lebih rendah menjadikan peminjaman lebih murah, perbelanjaan dan pelaburan yang menggalakkan, manakala kadar yang lebih tinggi melakukan sebaliknya.
 5. Imbangan perdagangan: Ini adalah perbezaan antara eksport sesebuah negara (barangan yang dijual ke negara lain) dan import (barangan yang dibeli dari negara lain). imbangan perdagangan positif bermakna negara mengeksport lebih banyak daripada mengimport.
 6. Indeks Keyakinan Pengguna: Ini mengukur sejauh mana optimistik atau pesimis pengguna terhadap ekonomi. Keyakinan yang lebih tinggi bermakna orang ramai lebih cenderung untuk membelanjakan wang, meningkatkan ekonomi.
Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar

Ringkasan

Seperti yang anda lihat, makroekonomi membantu kami melihat prestasi ekonomi dan membimbing penggubal dasar dalam membuat keputusan yang memberi kesan kepada semua orang. Dengan mengkaji makroekonomi, kami mendapat cerapan tentang cara dasar kerajaan, acara global dan keyakinan pengguna mempengaruhi kestabilan dan pertumbuhan ekonomi.

Adakah anda seorang pelanggan Skilling? Skilling ialah broker CFD yang bereputasi dan pemenang berbilang anugerah yang membolehkan anda berdagang lebih 1200 instrumen kewangan global seperti Saham, Forex, Matawang Kripto seperti Bitcoin & Ethereum, komoditi, komoditi lembut, dan indeks. Peringatan bahawa prestasi masa lalu tidak menunjukkan hasil masa depan. Buka akaun Skilling percuma hari ini dan nikmati spread rendah pada dagangan.

Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
22/07 - 26/07
AMZN.US: 00:00 - 20:00 UTC
SANDUSD: 00:00 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang
Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus
Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar