expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Trading Terms

Carry trade: pengenalan dan panduan untuk membawa dagangan

Carry trade: Kertas memaparkan carta graf yang menggambarkan konsep carry trade.

Apakah itu carry trading?

Anda mungkin tertanya-tanya apa itu carry trade dan mengapa ia cukup penting untuk dibaca. Pada masa ini, ia adalah antara jenis pelaburan yang paling digemari di pasaran kewangan. Cara ia berfungsi ialah anda meminjam daripada aset berfaedah rendah dengan niat untuk menggunakan hasil untuk membayar pemerolehan aset berbeza dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Anda mendapat keuntungan daripada perbezaan kadar dengan membayar kadar faedah yang rendah pada satu aset dan mengutip faedah yang lebih tinggi yang diperolehi oleh aset yang lain.

Carry trade investment rationale

FX Carry trades are the source of high positive excess returns over a lengthy period of time. i.e. an equal weighted portfolio of the G10 currencies has returned 6.19% in excess of the 3 month USD deposit rate since 1989

Source: Bloomberg

Keputusan yang sama tersedia untuk dagangan bawa FX pasaran. Strategi mudah yang mengambil masa sekumpulan mata wang pasaran baru muncul dengan hasil tinggi, dan sekumpulan mata wang pasaran maju dengan hasil rendah telah menghasilkan pulangan melebihi 11% sejak 2005.

Sumber: Bloomberg

Senarai ini mewakili alam semesta negara yang boleh dipertimbangkan oleh pelabur perdagangan untuk strategi perdagangan mereka.

Tujuan membawa dagangan adalah untuk membandingkan kadar faedah antara broker dengan menggunakan data daripada platform dagangan untuk memeriksa pelaksanaan.

Sumber: Bloomberg

Bawa Perdagangan sebagai sebahagian daripada Strategi Perdagangan Makro Global

Satu pendekatan pelaburan makro global ialah di mana pengurus portfolio melabur sebahagian daripada dananya dalam gabungan G10 (FX pasaran pembangunan) dan dagangan bawa pasif FX pasaran baru muncul, dan berdagang secara aktif emas, komoditi dan indeks dalam pelbagai strategi lain dengan rasional makro yang jelas.

Ramai pedagang makro global menggunakan pendekatan jenis ini kerana ia termasuk dagangan bawaan FX teras dan pada masa yang sama merangkumi Emas, perak, minyak dan indeks.

Pedagang makro emas yang mempunyai bakat untuk dagangan FX carry kemungkinan besar menyasarkan pendekatan pelaburan yang boleh meletakkan portfolio untuk menangkap gambaran besar pergerakan pasaran global, tanpa mengira keadaan ekonomi global semasa.

Bagaimana untuk menjalankan perdagangan

Cara untuk mendekati perdagangan bawa adalah dengan mengambil kesempatan daripada perbezaan antara pertukaran kadar faedah instrumen. Ini menyebabkan harga mengunci keuntungan, manakala swap dikenakan setiap hari. Ini berpotensi untuk menjadikan dagangan bawa menguntungkan kerana perbezaan daripada harga swap harian.

Faedah membawa dagangan

  • Anda mendapat kelebihan dengan meletakkan dagangan untuk mendapat manfaat daripada faedah 'membawa' kerana anda juga memperoleh pendapatan faedah sebagai tambahan kepada keuntungan dagangan.
  • Menggunakan leverage untuk memperdagangkan aset yang anda tidak mampu adalah satu lagi manfaat membawa dagangan. Jumlah leverage menentukan faedah harian yang dibayar ke atas dagangan bawa, yang boleh menghasilkan keuntungan yang ketara daripada pelaburan yang agak kecil.

Memanfaatkan turun naik dalam pasaran komoditi

Ambil kedudukan pada harga komoditi yang bergerak. Jangan lepaskan peluang.

Daftar

Adakah dagangan carry untuk anda?

Faktor-faktor di atas menjadikan dagangan emas membawa hanya pilihan yang sangat baik bagi mereka yang mempunyai toleransi yang kuat untuk risiko. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya menjadi faktor utama dalam dagangan anda, sebaliknya perkara lain yang menawarkan kelebihan kepada anda.

Petua untuk perdagangan carry

  • Perkara yang perlu diberi perhatian apabila berdagang emas membawa dagangan ialah mereka tidak menghasilkan hasil yang tinggi.
  • Beli dan jual pada masa yang sama dengan perbezaan masa yang paling sedikit untuk mengunci untung dan rugi.
  • Tunggu sehingga harga swap berubah sebelum menutup keuntungan, untuk menyimpan perbezaan Swap yang diperolehi.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pertukaran Skilling, klik di sini.

Faktor yang mempengaruhi dagangan emas carry

Tukar tukar

Perubahan harga swap bergantung pada 2 faktor: kadar faedah mata wang dan fakta bahawa broker boleh melaraskan swap untuk kelebihannya sendiri, jadi terdapat risiko untuk tidak mengetahui bila broker akan membuat perubahan yang mempunyai ketara. kesan ke atas dagangan carry dengan emas.

Kos spread yang tinggi

Terdapat juga risiko yang berkaitan dengan spread. Sesetengah broker mempunyai spread yang sangat tinggi untuk dagangan bawa, jadi ia mungkin tidak berbaloi kerana swap adalah kurang daripada kebanyakan spread. Selain itu, hanya sebilangan kecil broker yang membenarkan dagangan bawa kerana terdapat peraturan terhadap amalan ini.

Risk

Apakah risiko yang terlibat?

Carry trade masih melibatkan tahap risiko yang tinggi, terutamanya memandangkan kadar pertukaran yang tidak dapat diramalkan. Disebabkan oleh tahap leveraj yang tinggi yang digunakan dalam dagangan bawa, walaupun sedikit perubahan dalam kadar pertukaran boleh mengakibatkan kerugian yang ketara jika peniaga tidak melindung nilai kedudukan mereka dengan betul.

Lebih khusus berkenaan dengan dagangan bawa emas: pertama, jika jongkong yang anda laburkan jatuh harga dengan mendadak, anda mungkin mengalami kerugian. Kedua, walaupun bank jongkong membuat keuntungan sederhana selepas mengambil kira kadar pajakan emas dan lindung nilai risiko harga, masih terdapat risiko kerugian akibat turun naik mata wang.

Orang yang tidak berpengalaman khususnya mesti berhati-hati dengan nasihat pelaburan seperti ini. Jangan tergoda dengan mana-mana 'keuntungan bebas risiko' dagangan emas yang mungkin anda baca. Ia mungkin strategi yang menarik tetapi terdapat dua risiko utama yang terlibat dengannya.

Kesimpulan

Jika dijalankan dengan betul, carry trading adalah kaedah yang mungkin sangat berjaya dalam jangka masa panjang. Pendedahan anda kepada akibat negatif turun naik kadar pertukaran boleh dikurangkan dengan aliran pendapatan berterusan yang boleh ditawarkannya. Untuk mengurangkan dan mengurus risiko kadar faedah, anda boleh mengkaji pelbagai strategi untuk melindung nilai pertaruhan anda. Sebelum membuat pelaburan wang sebenar, amalkan dagangan anda pada akaun demo percuma kami.

Soalan Lazim

Adakah emas carry trade menguntungkan?
Perdagangan bawa emas ialah strategi yang melibatkan peminjaman emas dan menukarnya dengan sekuriti bebas risiko. Ia boleh menguntungkan selagi pasaran beruang kekal, kerana peniaga membayar balik pajakan mereka dengan emas yang lebih murah pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, dengan hasil hutang kerajaan pada paras terendah yang belum pernah berlaku sebelum ini, ia tidak lagi menguntungkan untuk meminjam emas dan menukarnya dengan sekuriti bebas risiko Matlamat perdagangan bawa emas adalah untuk menambah bekalan ke pasaran untuk menekan harga emas Keuntungan bergantung kepada perjalanan kadar pertukaran.
Apakah perbezaan antara FX carry trade dan gold carry trade?
Tidak seperti kadar pertukaran dagangan bawaan mata wang yang sangat tidak dapat diramalkan, kadar faedah ke atas dagangan bawaan emas tidak berubah-ubah sepantasnya. Memandangkan peralihan ke arah yang tidak betul boleh menghapuskan dengan cepat sebarang keuntungan yang dijana daripada perbezaan faedah dalam menjalankan perdagangan, ia juga penting untuk menilai arah aliran semasa emas Ini bermakna walaupun peniaga mendapat keuntungan daripada perbezaan kadar faedah, kerugian yang besar masih boleh dialami.

Pedagang menerima kadar faedah yang lebih besar pada. jongkong yang mereka perolehi semasa membayar kadar faedah yang rendah ke atas emas yang mereka pinjam atau jual Keuntungan adalah sama dengan perbezaan kadar antara kedua-dua Carry trading menawarkan alternatif kepada amalan harian yang sukar untuk membeli rendah dan menjual tinggi.

Bukan nasihat pelaburan. Prestasi masa lalu tidak menjamin atau meramalkan prestasi masa hadapan.