expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Trading Terms

Penyata imbangan: Maksud & contoh

Penyata imbangan: Kertas biru dan putih, komputer di atas meja, menunjukkan kunci kira-kira.

Mulakan perjalanan dagangan anda dengan Skilling

Berdagang sekarang

Tertanya-tanya apakah penyata imbangan? Kebanyakan syarikat menggunakan penyata imbangan untuk menunjukkan kesihatan kewangan mereka. penyata imbangan ialah penyata kewangan yang menyenaraikan perkara yang dimiliki oleh syarikat (asetnya), hutangnya, liabiliti dan amaun yang dilaburkan oleh ekuiti pemegang saham pada masa tertentu. Dokumen ini membantu pelabur dan pengurus memahami kedudukan kewangan syarikat. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab ia penting dan sebagai contoh.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang

Cara kunci kira-kira berfungsi & contoh

penyata imbangan berfungsi dengan menyenaraikan aset, liabiliti dan ekuiti syarikat pada masa tertentu. Fikirkan ia seperti gambar yang menunjukkan perkara yang dimiliki dan hutang syarikat. Begini cara ia berfungsi:

 1. Aset: Ini adalah perkara yang dimiliki oleh syarikat yang mempunyai nilai. Ia boleh menjadi aset semasa seperti tunai, inventori dan akaun belum terima (wang yang terhutang oleh pelanggan), atau aset tetap seperti bangunan, jentera dan paten.
 2. Liabiliti: Ini adalah jumlah hutang syarikat kepada orang lain. Ia boleh menjadi liabiliti semasa seperti akaun belum bayar (wang syarikat berhutang kepada pembekal) dan pinjaman jangka pendek, atau liabiliti jangka panjang seperti gadai janji dan bon perlu dibayar.
 3. Ekuiti: Ini ialah nilai yang kekal selepas menolak liabiliti daripada aset. Ia mewakili bahagian pemilik syarikat dan termasuk saham biasa, tertahan pendapatan dan modal berbayar tambahan.

Contoh:

Bayangkan sebuah kedai roti kecil, Sweet Treats, yang mencipta penyata imbangan untuk akhir tahun. Berikut ialah versi ringkas:

Aset:

 • Tunai: $10,000
 • Inventori (tepung, gula, dll.): $5,000
 • Peralatan (ketuhar, pembancuh): $15,000
 • Jumlah Aset: $30,000

Liabiliti:

 • Akaun Belum Bayar (wang terhutang kepada pembekal): $3,000
 • Pinjaman Bank: $7,000
 • Jumlah Liabiliti: $10,000

Ekuiti:

 • Ekuiti Pemilik: $20,000 (Jumlah Aset $30,000 - Jumlah Liabiliti $10,000)

penyata imbangan Sweet Treats menunjukkan ia mempunyai $30,000 dalam aset, $10,000 dalam liabiliti dan $20,000 dalam ekuiti. Gambar ini membantu pemilik kedai roti dan pelabur memahami kesihatan kewangannya.

Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus

Komponen penyata imbangan

1. Aset

 • Aset semasa: Aset yang boleh ditukar kepada tunai dalam tempoh setahun. Contohnya termasuk: Tunai, Akaun Belum Terima (wang yang terhutang oleh pelanggan), Inventori (barangan tersedia untuk dijual) dan Perbelanjaan Prabayar (pembayaran yang dibuat terlebih dahulu untuk perkhidmatan).
 • Aset tetap: Aset yang akan digunakan atau memberikan nilai selama lebih daripada setahun. Contohnya termasuk: Harta dan Peralatan (bangunan, jentera, kenderaan), Aset Tidak Ketara (paten, tanda dagangan) dan Pelaburan (saham, bon yang dipegang untuk tujuan jangka panjang).

2. Liabiliti

 1. Liabiliti semasa: Hutang atau obligasi yang perlu dibayar dalam tempoh setahun. Contohnya termasuk: Akaun Belum Bayar (wang yang terhutang kepada pembekal), Pinjaman Jangka Pendek (pinjaman yang perlu dibayar dalam tempoh setahun), Perbelanjaan Terakru (perbelanjaan yang telah ditanggung tetapi belum dibayar, seperti gaji).
 2. Liabiliti jangka panjang: Hutang atau obligasi yang perlu dibayar dalam tempoh lebih daripada setahun. Contohnya termasuk: Hutang Jangka Panjang (gadai janji, bon yang perlu dibayar) dan Liabiliti Cukai tertunda (cukai yang terhutang pada masa hadapan).

3. Ekuiti

 1. Sham biasa: Nilai saham yang dikeluarkan kepada pemegang saham.
 2. Pendapatan tertahan: Keuntungan terkumpul yang telah dilaburkan semula dalam perniagaan dan bukannya dibayar sebagai dividen.
 3. Modal berbayar tambahan: Jumlah lebihan yang dibayar oleh pelabur melebihi nilai tara saham.

Kepentingan penyata imbangan

Seperti yang anda lihat, penyata imbangan memberikan gambaran kesihatan kewangan syarikat. Ia menunjukkan apa yang syarikat miliki (aset), apa yang ia berhutang (liabiliti), dan ekuiti pemegang saham. Maklumat ini membantu pelabur dan pengurus membuat keputusan termaklum. Pelabur boleh menilai kestabilan kewangan dan potensi pertumbuhan syarikat, manakala pengurus boleh menggunakannya untuk merancang dan mengawal operasi. Pemberi pinjaman juga menggunakan kunci kira-kira untuk menentukan sama ada syarikat adalah risiko kredit yang baik. Secara keseluruhannya, penyata imbangan adalah penting untuk menilai kedudukan kewangan syarikat dan membuat keputusan perniagaan yang strategik.

Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar

Mengapa penyata imbangan penting kepada peniaga

penyata imbangan adalah penting kepada pedagang kerana ia memberikan cerapan penting tentang kesihatan kewangan syarikat. Ia menunjukkan aset, liabiliti dan ekuiti, membantu peniaga menilai kestabilan dan potensi pertumbuhan syarikat. Contohnya, jika syarikat mempunyai lebih banyak aset daripada liabiliti, ini mungkin peluang pelaburan yang baik. Dengan maklumat ini, peniaga boleh membuat keputusan yang lebih baik tentang membeli atau menjual saham dan aset lain.

Untuk meneroka peluang ini, buka akaun Skilling percuma, dengan broker CFD yang memenangi anugerah. Skilling memberi anda akses kepada berdagang aset global seperti saham, Forex, mata wang kripto, komoditi dan indeks termasuk cerapan tentang Harga Bitcoin, Nilai Ethereum, harga koko, harga kopi dan banyak lagi. Prestasi lepas tidak menunjukkan keputusan masa depan. Perdagangan aset global melibatkan risiko yang ketara dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur.

Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang
Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus
Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar