expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Penunjuk & alatan dagangan

Stochastic Indicator: apakah itu dan bagaimana ia berfungsi?

Stochastic Oscillator: Perwakilan stochastic oscillator dengan bangunan dan corak.

Ia mungkin kedengaran rumit, tetapi Stochastic Oscillator (satu lagi pengayun jelas!) ialah alat analisis teknikal yang sebenarnya mudah digunakan. Walaupun ia mempunyai banyak kegunaan, ramai pedagang menggunakannya untuk melihat apabila arah aliran hampir tamat, menjadikannya sempurna untuk pemasaan masuk dan keluar.

Apakah Gaya Dagangan anda?
Tidak kira bidang permainan, mengetahui gaya anda adalah langkah pertama untuk berjaya.
Ikuti Kuiz

Bagaimanakah ia berfungsi?

Stochastic membandingkan harga penutup pasaran dengan julat harga daripada pasaran itu sepanjang tempoh sebelumnya (biasanya 14 hari terakhir).

Anda tidak perlu tahu cara untuk menggunakan Stochastic sendiri untuk menggunakannya, tetapi jika anda berminat, berikut ialah cara ia dikira:

  1. Tentukan tempoh yang anda akan gunakan untuk mengira Stochastic. Ini biasanya 14 hari tetapi anda boleh memilih tempoh anda sendiri jika anda mahu.
  2. Cari harga rendah terendah dan harga tinggi tertinggi dari tempoh yang anda gunakan.
  3. Kira perbezaan antara harga penutup semasa dan harga rendah terendah.
  4. Sekarang tentukan perbezaan antara harga rendah terendah dan harga tinggi tertinggi.
  5. Bahagikan perbezaan antara harga penutup semasa dan harga rendah terendah dengan perbezaan antara harga tinggi tertinggi dan harga rendah terendah.
  6. Darabkan jawapan anda dengan 100 untuk memberi diri anda peratusan.

Bagaimana untuk berdagang dengan Stochastic

Seperti yang kami katakan, anda tidak perlu mengira Stochastic untuk menggunakannya untuk berdagang. Malah, sebaik sahaja anda telah menambahkannya pada platform dagangan anda (lihat langkah di bawah untuk maklumat lanjut) menggunakan Stochastic untuk menentukan masa dagangan anda menjadi lebih mudah…

Apabila Stochastic naik melebihi 80% ia adalah petanda bahawa pasaran terlebih beli. Ini bermakna pasaran telah terlalu panas dan harga mungkin akan turun.

Sebaliknya, jika Stochastic jatuh di bawah 20%, ini menunjukkan bahawa pasaran terlebih jual. Ini bermakna bahawa tekanan jualan akan berkurangan dan harga boleh mula meningkat.

Sudah tentu, Stochastic hanyalah penunjuk. Walaupun ini boleh membantu anda membuat keputusan beli atau jual, anda tidak sepatutnya bergantung padanya 100%. Anda harus sentiasa menggunakan gabungan penunjuk, pengalaman dan analisis apabila membuat perdagangan.

Bagaimana untuk menambah Stochastic kepada Skilling

Menambah Stochastic pada platform dagangan Skilling anda adalah mudah:

  1. Taip Stochastic ke dalam menu dropdown penunjuk dan pilih Stochastic.
  2. Skrin tetapan untuk Stochastic kini dipaparkan.
  3. Anda boleh menggunakan data input lalai atau masukkan data anda sendiri.
  4. Klik butang OK untuk menambah Stochastic pada platform dagangan anda.

Ringkasan Skilling :

Stochastics ialah satu lagi pengayun dan juga pilihan popular di kalangan ramai penganalisis teknikal. Seperti beberapa yang lain, ia menggunakan tahap terlebih beli dan terlebih jual sebanyak 80 dan 20. Pastikan anda menggunakannya dengan penunjuk lain walaupun untuk mengelakkan dagangan pada terlalu banyak isyarat palsu - ini akan membantu pengurusan risiko juga.

Dagangkan Demo: Keadaan dagangan sebenar dengan risiko sifar
Berdagang tanpa risiko pada platform Skilling yang memenangi anugerah dengan akaun demo 10k*.
Daftar

Soalan Lazim

1. Bagaimanakah Stochastic Indicator berfungsi?

Stochastic Indicator berfungsi dengan menjana nilai antara 0 dan 100. Bacaan penunjuk di atas 80 menunjukkan bahawa pasaran mungkin terlebih beli, membayangkan potensi penurunan harga. Sebaliknya, jika bacaan di bawah 20, ia menunjukkan pasaran mungkin terlebih jual, menunjukkan potensi kenaikan harga.

2. Bagaimanakah Stochastic Indicator dikira?

Stochastic Indicator dikira menggunakan formula khusus yang melibatkan harga penutup semasa, harga terendah dan harga tertinggi dalam tempoh tertentu (biasanya 14 hari). Hasilnya didarabkan dengan 100 untuk memberikan peratusan.

3. Bagaimanakah saya boleh berdagang dengan Stochastic Indicator?

Pedagang sering menggunakan Stochastic Indicator untuk menentukan masa dagangan mereka. Apabila penunjuk meningkat melebihi 80%, ia menunjukkan pasaran terlebih beli, dan harga mungkin turun. Jika ia jatuh di bawah 20%, ia menunjukkan pasaran terlebih jual, dan harga mungkin meningkat. Ingat, Stochastic Indicator harus digunakan bersama penunjuk lain dan strategi perdagangan.

4. Bagaimanakah saya boleh menambah Stochastic Indicator pada platform dagangan saya?

Untuk menambah Stochastic Indicator pada platform dagangan anda, anda biasanya akan menemuinya dalam menu lungsur turun penunjuk. Dari sana, anda boleh melaraskan tetapan mengikut strategi perdagangan dan pilihan anda.

Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Apakah Gaya Dagangan anda?
Tidak kira bidang permainan, mengetahui gaya anda adalah langkah pertama untuk berjaya.
Ikuti Kuiz
Dagangkan Demo: Keadaan dagangan sebenar dengan risiko sifar
Berdagang tanpa risiko pada platform Skilling yang memenangi anugerah dengan akaun demo 10k*.
Daftar