expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Trading Terms

Apakah IPO dan bagaimana ia berfungsi?

IPO: Lantai bursa saham yang sibuk di tengah-tengah pelancaran IPO.

Mulakan perjalanan dagangan anda dengan Skilling

Berdagang Sekarang

Bolehkah anda membeli saham dalam syarikat sebelum ia disenaraikan di pasaran saham? Adakah idea yang baik untuk membeli saham dalam syarikat yang belum diuji di pasaran saham? Panduan kepada Tawaran Awam Permulaan (IPO) ini akan menerangkan cara mungkin untuk membeli saham sebelum ia disenaraikan dan sama ada ia idea yang baik atau tidak.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang

Apakah IPO?

IPO bermaksud Tawaran Awam Permulaan, iaitu istilah yang digunakan untuk menggambarkan proses yang dilalui syarikat swasta untuk mengumpul dana melalui penyenaraian pasaran saham. Dalam erti kata lain, IPO adalah tempat syarikat swasta menawarkan saham kepada orang ramai. Yang penting, ini adalah terbitan saham baharu dan ini merupakan kali pertama saham ditawarkan kepada orang ramai.

Dalam amalan, syarikat swasta yang mempunyai struktur saham dikenali sebagai pra- IPO. Ini bermakna syarikat telah menaikkan modal melalui pembiayaan swasta. Sebaik sahaja syarikat ini sampai ke tahap di mana menawarkan saham baharu kepada orang ramai boleh memberi manfaat, IPO berlaku. Tawaran Awam Permulaan ini memberi pelabur luar peluang untuk memiliki sekeping syarikat. Ini membawanya daripada entiti yang dibiayai persendirian kepada syarikat awam.

Mengapa syarikat pergi awam?

IPO, seperti yang kita ketahui hari ini, boleh dikesan kembali ke 1602 dan Dutch East India Co. Walaupun ia tidak dirujuk sebagai Tawaran Awam Permulaan saham, syarikat ini menawarkan ekuiti dalam perniagaan perdagangan.

Sejak itu, IPO telah menjadi cara standard bagi syarikat swasta untuk mendapatkan modal. Walau bagaimanapun, setiap Penawaran Awam Permulaan saham akan berlaku atas sebab individu. Mengumpul modal adalah sebab utama, tetapi yang lain adalah:

  • Untuk membiayai rancangan pengembangan syarikat
  • Untuk membayar hutang/mengimbangi hutang
  • Untuk mengewangkan aset
  • Untuk meningkatkan profil syarikat melalui penyenaraian pasaran saham
  • Untuk menarik pelanggan dan/atau pekerja baharu melalui peningkatan publisiti
Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus

Bagaimanakah syarikat beralih daripada swasta kepada IPO?

Bagaimanakah syarikat swasta menjadi awam dan harga sahamnya disenaraikan di pasaran saham? Seperti yang anda jangkakan, prosesnya agak rumit dan tidak boleh dilakukan tanpa bantuan akauntan, peguam dan pengawal selia kewangan.

Pra- IPO

Sebuah syarikat pra- IPO akan dibiayai oleh pelabur swasta. Pelabur ini memiliki bahagian syarikat. Ini penting kerana pemegang saham asal mungkin sama ada mengekalkan pegangan berpagar khas dalam syarikat selepas IPO. Sebagai alternatif, mereka mungkin menjual saham mereka sebelum syarikat itu disenaraikan, sesuatu yang pada asasnya mencipta senarai kosong.

Sebaik sahaja eksekutif syarikat memutuskan mereka mahu mendedahkan kepada umum, mereka perlu membuka buku mereka kepada pengawal selia kewangan bursa saham. Pengawal selia menyemak laporan kewangan yang diserahkan dan memutuskan sama ada akaun, amalan perniagaan dan reputasi syarikat cukup baik untuk disenaraikan di bursa.

Tawaran awam permulaan saham

Apabila syarikat telah menerima kelulusan kawal selia dan akaun telah membantu menyediakan struktur saham baharu, penyenaraian dibuat. Orang ramai kemudiannya dapat melihat prospektus IPO syarikat dan memutuskan sama ada ia adalah pelaburan yang berbaloi atau tidak. Di dalam prospektus akan terdapat butiran kedudukan kewangan syarikat, harga saham IPO yang dimaksudkan, unjuran harga sahamnya dan rancangan masa depannya.

Pelabur yang menganggap harga saham pembukaan layak untuk pelaburan, berdasarkan prospektus, boleh membayar harga yang diminta. Akan ada bilangan pratetap saham yang tersedia untuk orang ramai. Ia juga akan menjadi jelas saham mana yang dimiliki oleh pelabur sedia ada, bagaimana saham dalam syarikat berkaitan dengan hak mengundi dan sama ada pemegang saham awam berhak menerima dividen.

Selepas IPO

Tawaran Awam Permulaan akan dijalankan untuk tempoh masa yang ditetapkan atau sehingga sasaran kewangan/sasaran saham dicapai. Setelah IPO selesai, syarikat itu akan disenaraikan di pasaran saham dan mempunyai harga saham awam. Harga saham ini mencerminkan prestasi syarikat dan ia adalah jumlah yang boleh dibeli atau dijual oleh pelabur.

Kebaikan dan keburukan: melabur dalam IPO berbanding saham sedia ada

Tapak kami mengandungi butiran penyenaraian IPO yang akan datang, serta syarikat yang sudah pun terbuka. Melabur dalam IPO dan saham boleh menguntungkan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya juga boleh berisiko dan menyebabkan anda mengalami kerugian.

Oleh itu, persoalannya ialah pilihan mana yang sesuai untuk anda. Adakah penyenaraian IPO akan datang adalah perkara yang betul untuk anda fokuskan? Atau, patutkah anda melabur dalam CFD saham dalam syarikat yang telah disenaraikan di pasaran saham? Untuk membantu anda membuat keputusan, berikut ialah beberapa kebaikan dan keburukan:

Imej

Kebaikan Keburukan
Harga saham semasa IPO mungkin adalah yang paling murah untuk syarikat itu Syarikat yang anda melabur semasa IPO mungkin agak baharu dan akan menjadi kuantiti yang tidak diketahui dalam pasaran kewangan
Saham sedia ada mempunyai sejarah harga yang boleh anda analisis Saham sedia ada mungkin mahal dan mempunyai sedikit ruang untuk berkembang dengan ketara
Gembar-gembur IPO boleh membantu kenaikan harga saham syarikat dengan cepat, yang boleh memberi anda keuntungan yang cepat Sesetengah IPO bermula dengan terlalu banyak gembar-gembur dan harga saham awal terlalu tinggi
Syarikat awam selalunya lebih dipercayai kerana mereka telah menjadi tumpuan untuk jangka masa yang lama Menjadi syarikat tersenarai awam tidak selalunya menandakan kualiti
Tidak ramai orang tahu tentang IPO, jadi anda selalunya boleh mendapat tawaran yang bagus Penyenaraian IPO akan datang tidak selalu mudah dicari

Kajian kes IPO: syarikat yang menjadi awam

Syarikat swasta melancarkan IPO sepanjang masa. Ada yang berjaya, yang lain tidak. Di bawah adalah dua contoh syarikat swasta yang melalui Tawaran Awam Permulaan.

IPO Monday.com Ltd

Syarikat perisian sistem ini melancarkan IPO pada 2021. Ia mempunyai 17 pemegang dana hedge, dan harga saham awalnya ialah $173.15, dan ia dengan cepat melonjak kepada $182. Itu adalah 17% lebih tinggi daripada harga IPO sebanyak $155 sesaham. Daripada 3.7 juta saham yang dijual pada $155, syarikat itu memperoleh $574 juta dan, berdasarkan prestasi pasaran sahamnya yang seterusnya, IPO itu berjaya.

IPO Uber

IPO Uber adalah salah satu yang terbesar pada tahun 2019. Syarikat teksi dan penghantaran telah berkembang menjadi jenama antarabangsa dan kemasukannya ke pasaran saham sepatutnya menjadi kejayaan besar. Uber meletakkan harga sahamnya pada $45 untuk IPO tetapi, selepas hari pertama dagangan, mereka jatuh 7.6% kepada $42. Pada masa penulisan, harga saham Uber ialah $36, menunjukkan bahawa tidak semua harga saham IPO adalah murah.

Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar

Lebih banyak sumber: melabur dalam IPO dalam talian atau tidak?

Itulah asas IPO, beberapa kebaikan dan keburukan, dan pelbagai kekayaan yang boleh dimiliki pelabur. Jika anda bersedia menerima risiko yang datang dengan pelaburan melalui IPO, anda perlu melangkaui perkara asas. Ini bermakna melihat melalui penyenaraian IPO yang akan datang dan menggunakan cerapan pasaran kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang syarikat yang akan diumumkan.

Anda harus terlebih dahulu memahami perkara yang dilakukan oleh syarikat dan mengapa ia boleh menguntungkan. Sudah tentu, jika membeli saham melalui IPO bukan untuk anda, terdapat banyak lagi instrumen anda boleh berdagang, termasuk forex. Walau bagaimanapun, jika anda menyukai idea untuk melabur dalam syarikat sebelum ia menjadi pasaran saham yang kukuh, pastikan anda menyemak IPO terkini.

Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang
Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus
Alami platform pemenang anugerah Skilling
Cuba mana-mana platform dagangan Skilling pada peranti pilihan anda merentas web, android atau iOS.
Daftar