expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Penunjuk & alatan dagangan

Tahap dagangan sokongan dan rintangan

Support and Resistance image

Satu lagi set istilah yang sangat penting dalam analisis teknikal ialah Sokongan dan Rintangan. Ini adalah satu lagi konsep yang harus dipelajari pada permulaan dagangan anda kerana anda akan mendapati ia dirujuk secara berterusan! Sokongan dan Rintangan boleh digambarkan sebagai gambaran grafik konflik antara bekalan dan permintaan dalam mana-mana pasaran tertentu.

Jadi, apabila pasaran meningkat, terdapat lebih banyak permintaan, pada tahap Rintangan permintaan dan bekalan mengimbangi kuasa mereka dan apabila pasaran turun, terdapat lebih banyak bekalan, pada tahap Sokongan bekalan dan permintaan mengimbangi kuasa mereka. Memplot ini pada carta, syarat yang diberikan ialah Sokongan dan Rintangan. Mari kita lihat kedua-duanya dengan lebih dekat:

Sokongan


Sokongan ialah tahap di mana harga cenderung untuk dihalang daripada terus menurun dari paras dan permintaan (sebelah beli) dianggap cukup kuat untuk mengekalkan harga. Ia adalah garisan yang dilukis di bawah paras terendah utama.

Rintangan


Rintangan ialah di mana harga cenderung untuk dihalang daripada meningkat lebih jauh melalui paras kerana bekalan (bahagian jualan) cukup kuat untuk menahan harga pada, atau di bawah, paras tersebut. Ia adalah garisan yang dilukis di atas paras tertinggi utama.

Anda boleh mengenal pasti tahap Sokongan dan Rintangan dengan menggunakan tahap titik pangsi, purata bergerak atau, paling biasa, dengan hanya menandakan tahap pada masa lalu di mana harga mengalami masa yang sukar ditembusi.

Dagangkan Demo: Keadaan dagangan sebenar dengan risiko sifar

Berdagang tanpa risiko pada platform Skilling yang memenangi anugerah dengan akaun demo 10k*.

Daftar

Tafsiran Sokongan dan Rintangan


Peraturan umum ialah, semakin kerap tahap Sokongan atau Rintangan diuji (iaitu melantun atau menjauhi), semakin ketara tahap itu. Dan sudah tentu, lebih banyak kali ia berlaku, lebih ramai orang untuk berdiri dan mengambil perhatian tentang tahap itu.


Mengapa ini berlaku dan apakah psikologi tahap Sokongan dan Rintangan? Nah, peniaga yang panjang, menjangkakan kenaikan harga, boleh mempertimbangkan untuk meletakkan pesanan belian baharu jika harga turun semula ke tahap Sokongan yang sama. Pedagang yang pendek, boleh membeli 'untuk menutup' kedudukan mereka pada tahap Sokongan yang sama.


Perlu diingat, jika kebanyakan peserta pasaran benar-benar membeli pada tahap ini, harga akan melantun semula daripada Sokongan. Sudah tentu, ia boleh berlaku dengan cara yang bertentangan juga. Jika harga menembusi tahap Sokongan, pedagang lama mungkin menunggu harga naik semula ke tahap Sokongan sebelumnya, yang kini akan bertindak sebagai Rintangan, untuk melindung nilai atau menutup kedudukan mereka. Pada masa ini, pedagang pendek boleh mempertimbangkan untuk menambah kedudukan baharu pada tahap Rintangan baharu.


Atas sebab tertentu, yang hanya boleh dikaitkan secara logik dengan psikologi, Sokongan dan Penentangan juga selalunya boleh dilihat pada nombor bulat yang besar. Jadi, sebagai contoh, katakan terdapat tahap harga 1.20 dalam GBP/USD. Selalunya nombor bulat seperti itu akan digunakan sebagai tahap Sokongan atau Rintangan - mungkin kerana pedagang telah menetapkan banyak pesanan ambil untung atau stop loss di sini yang boleh menjejaskan ketidakupayaan untuk menembusi tahap. Lihat beberapa carta dan kami pasti anda dapat melihat coraknya!

Penunjuk penting


Sokongan dan Rintangan ialah dua tahap yang sangat penting dari segi pengenalan arah aliran kerana aliran menaik akan cenderung untuk menembusi tahap rintangan sebelumnya untuk mencapai tahap tertinggi yang lebih tinggi manakala aliran menurun akan menembusi tahap sokongan sebelumnya di bawah pasaran untuk membuat tahap terendah yang lebih rendah.


Apabila garis sokongan di bawah paras rendah utama baru-baru ini ditembusi dalam aliran menaik, ini menunjukkan bahawa aliran menaik semakin lemah dan mungkin berbalik tidak lama lagi. Begitu juga, apabila garis rintangan baru-baru ini dalam aliran menurun ditembusi, ia menunjukkan bahawa arah aliran semakin lemah dan pembalikan arah aliran mungkin berlaku. Apabila garisan Sokongan atau Rintangan ditembusi, ia sering terbalik menjadi garisan Rintangan atau Sokongan untuk pergerakan harga masa hadapan.

Skilling Ringkasan
Tahap Sokongan dan Rintangan adalah keperluan yang pasti untuk mana-mana pedagang yang serius. Mereka membentuk salah satu bahagian penting pemahaman analisis teknikal. Ia juga merupakan konsep yang mudah difahami, dan banyak kawasan sedemikian boleh dilihat pada carta tanpa perlu melukis garisan. Kami merasakan bahawa Sokongan dan Penentangan adalah satu bidang yang anda perlu meluangkan banyak masa untuk belajar, supaya anda menjadi mahir dalam mengenali tahap utama ini. Garis Sokongan dan Rintangan mudah dilukis melalui platform Skilling.

Bukan nasihat pelaburan. Prestasi masa lalu tidak menjamin atau meramalkan prestasi masa hadapan.