expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Cerapan Pasaran

Emas, tembaga mencapai rekod tertinggi baharu, pendapatan Nvidia menjadi tumpuan

Piramid emas, bar tembaga, melambangkan kekayaan, kemakmuran dan emas, harga tembaga.
  • Emas dan tembaga melonjak ke paras tertinggi baharu dengan perak meningkat ke paras tertinggi sejak 2012.
  • Nahas helikopter meragut nyawa presiden dan menteri Luar Iran, menambah risiko geopolitik
  • Saham AS indeks berdagang dengan berhati-hati mendahului pendapatan Nvidia pada hari Rabu

Walaupun kekurangan keluaran data ekonomi yang ketara dalam agenda hari ini, perkembangan pada hujung minggu dan pemergian presiden Iran, Ebrahim Raisi telah menyumbang kepada risiko sistemik yang telah meningkat. Dengan laporan nahas helikopter yang meragut nyawa presiden dan menteri Luar pada Ahad menjadi tajuk utama, kebimbangan terhadap kesihatan Raja Saudi Salman turut menyumbang kepada ketidaktentuan di Timur Tengah.

Faktor-faktor ini digabungkan dengan jangkaan pemotongan kadar yang meningkat membenarkan pelanjutan harga Emas, memperoleh satu lagi rekod tertinggi sebanyak $2,450. Begitu juga, harga Perak telah melonjak 2.14% dalam sesi semasa, mencapai tahap tertinggi sejak 2012. Satu lagi logam yang telah merobek lebih tinggi daripada rangsangan peningkatan China dan data pengeluaran industri yang lebih baik daripada jangkaan daripada ekonomi kedua terbesar dunia ialah Tembaga, meningkat 2.40% pada masa penulisan, memuncak pada paras tertinggi sepanjang masa 10961.

Untuk saham, tumpuan besar minggu ini ialah keluaran pendapatan Nvidia, yang dijadualkan untuk dikeluarkan selepas pasaran AS ditutup pada hari Rabu. Dengan pembuat cip Trillion Dollar dan peneraju dalam AI mendahului keuntungan dalam tahun besar SPX500 dan US100, ia memegang wajaran yang ketara dalam kedua-dua indeks. Tetapi, keluaran pendapatan sebelumnya dan ramalan yang diunjurkan juga mempunyai kesan besar ke atas saham semikonduktor lain dan saham berkaitan AI. 

Sementara itu, mata wang kripto juga didagangkan dalam warna hijau dengan Bitcoin pada masa ini meningkat 1.17%, kembali kepada paras $67,000. 

Walaupun kekuatan USD telah reda selepas cetakan inflasi yang lebih rendah pada minggu lepas yang telah meningkatkan kebarangkalian pemotongan kadar, pasangan mata wang utama yang berkorelasi dengan USD telah bergerak ke arah yang sempit. julat sokongan dan rintangan yang boleh menyumbang kepada langkah besar seterusnya.

Bukan nasihat pelaburan. Prestasi masa lalu tidak menjamin atau meramalkan prestasi masa hadapan.