expand/collapse risk warning

Berdagang produk kewangan pada margin membawa risiko tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko dan berhati-hati untuk menguruskan risiko anda.

Perdagangan produk kewangan pada margin membawa risiko yang tinggi dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko-risiko ini dan berhati-hati menguruskan risiko anda.

Modal anda menghadapi risiko.

Index trading

Melabur dalam ETF: bermula

Melabur dalam ETF: Bilik berteknologi tinggi dengan lampu neon dan mesin.

Jika anda ingin mula melabur dalam ETF, anda perlu memahami dahulu apa itu dan cara ia berfungsi. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Melabur dalam ETF: apakah maksudnya?

Melabur dalam ETF bermakna memasukkan wang anda ke dalam dana yang memegang gabungan pelaburan yang berbeza. ETF, atau Dana Dagangan Bursa, adalah seperti bakul yang mengandungi pelbagai aset seperti saham, bon atau komoditi. Apabila anda membeli bahagian ETF, anda memiliki sebahagian kecil daripada semua pelaburan dalam bakul itu.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang

ETF didagangkan di bursa saham supaya anda boleh membeli dan menjualnya sepanjang hari dagangan, sama seperti saham individu. Tetapi mereka juga boleh didagangkan dalam talian menggunakan platform seperti Skilling dalam bentuk CFD (Contracts for Difference). Ini membolehkan anda membuat spekulasi mengenai pergerakan harga ETF. Walau bagaimanapun, perdagangan CFD melibatkan risiko dan kerumitan yang lebih tinggi berbanding dengan membeli ETF secara langsung.

Ia popular kerana membenarkan anda melabur dalam pelbagai jenis aset tanpa perlu membeli setiap satu secara berasingan. Contohnya, jika anda ingin melabur dalam perak, anda boleh membeli iShares Silver Trust (SLV.US), yang memegang perak fizikal dan bertujuan untuk menjejaki harga perak. Ini membantu spread daripada risiko anda kerana jika harga satu aset dalam ETF turun, aset lain boleh membantu mengimbangi nilai keseluruhan ETF.

Penafian risiko: Semua pelaburan datang dengan risiko, dan ETF tidak terkecuali. Nilai ETF boleh naik dan turun, dan anda mungkin kehilangan wang. Adalah penting untuk melabur hanya apa yang anda mampu kerugian dan memahami risiko yang terlibat.

Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus

Contoh ETF

  • SPX500 (SPX500): ETF ini menjejaki prestasi indeks SPX500, yang merangkumi 500 syarikat dagangan awam terbesar di Amerika Syarikat. Ia memberi pelabur pendedahan kepada prestasi keseluruhan AS pasaran saham.
  • SPDR Gold Trust (GLD.US): ETF ini memegang jongkong emas fizikal dan bertujuan untuk menjejaki harga emas. Pelabur menggunakannya untuk mendapatkan pendedahan kepada pergerakan harga emas, yang sering dilihat sebagai hedge terhadap inflasi dan aset selamat semasa ketidaktentuan ekonomi.
  • Minyak S&P & Gas Exp (XOP.US): ETF ini menjejaki prestasi syarikat yang terlibat dalam penerokaan dan pengeluaran minyak dan gas. Ia termasuk kedua-dua syarikat huluan (penerokaan dan pengeluaran), yang terlibat dalam mencari dan mengekstrak minyak dan gas, dan mungkin juga termasuk syarikat perkhidmatan medan minyak.
  • Pelombong Tembaga Global (COPX): ETF ini memfokuskan kepada syarikat yang terlibat dalam perlombongan dan pengeluaran tembaga secara global. Tembaga adalah logam industri penting yang digunakan dalam pelbagai sektor termasuk pembinaan, elektronik, dan pengangkutan. ETF memberikan pendedahan kepada prestasi syarikat perlombongan tembaga.
Manfaatkan turun naik dalam pasaran indeks
Ambil kedudukan pada harga indeks bergerak. Jangan lepaskan peluang.
Daftar

Perbezaan antara pelaburan dan perdagangan ETF

Melabur dalam ETF melibatkan pembelian mereka untuk jangka panjang untuk mendapat manfaat daripada potensi pertumbuhan dan dividen. Pelabur menyasarkan untuk membina kekayaan dari semasa ke semasa dengan memegang ETF melalui turun naik pasaran, memfokuskan pada prestasi aset asas.

Berdagang ETF, sebaliknya, adalah mengenai membeli dan menjualnya dengan lebih kerap untuk mendapat manfaat daripada pergerakan harga jangka pendek. Pedagang menggunakan analisis teknikal dan arah aliran pasaran untuk membuat keputusan pantas, selalunya memegang ETF selama beberapa hari, jam atau bahkan minit. Mereka berusaha untuk memanfaatkan turun naik dan ketidakcekapan pasaran, menyasarkan keuntungan jangka pendek dan bukannya pertumbuhan pelaburan jangka panjang.

ETF lain yang manakah pada CFD boleh anda berdagang dengan Skilling?

Dengan Skilling, anda mempunyai pelbagai jenis ETF untuk berdagang dalam bentuk CFD. Hanya buka akaun dan mulakan dengan ETF lain seperti:

Ringkasan

Sebelum anda mempertimbangkan untuk melabur atau berdagang mana-mana ETF, adalah penting untuk memahami risiko yang terlibat. ETF boleh turun naik dalam nilai disebabkan oleh keadaan pasaran, turun naik sektor, isu kecairan dan ralat penjejakan. Prestasi lepas tidak menunjukkan keputusan masa depan. Pertimbangkan toleransi risiko anda dan rujuk penasihat kewangan jika perlu.

Artikel ini ditawarkan untuk maklumat umum dan bukan merupakan nasihat pelaburan. Harap maklum bahawa pada masa ini, Skilling hanya menawarkan CFDs.

Tiada komisen, tiada tambahan harga.
15/07 - 19/07
TSLA.US: 00:00 - 21:00 UTC
MANAUSD: 13:30 - 20:00 UTC
Berdagang sekarang
Apakah cara yang lebih baik untuk menyambut anda selain dengan bonus?
Mulakan dagangan dengan bonus $30 pada deposit pertama anda.

Tertakluk kepada terma dan syarat
Dapatkan Bonus
Manfaatkan turun naik dalam pasaran indeks
Ambil kedudukan pada harga indeks bergerak. Jangan lepaskan peluang.
Daftar